Magyar gazdaság

Kulcsszerephez juthat a BRICS–csoport

A kereskedelmi háború árnyékában fontos szerephez juthat az öt legnagyobb feltörekvő gazdaság, ha sikerül szorosabbra fűzniük egymás között a szálakat a tegnap kezdődött johannesburgi csúcson. Kína már megkezdte a lövészárkok ásását.

Aligha övezete még ekkora figyelem az úgynevezett BRICS-országok találkozóját, mint a tegnap kezdődött johannesburgi csúcsot. Donald Trump amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikája és az egyre nagyobb méreteket öltő kereskedelmi háború ugyanis új értelmet adhat a társulásnak. Egyes piaci vélemények szerint a geopolitikai feszültség összekovácsolja majd a tagországokat, Kína vagy Oroszország pedig akár új frontvonalat nyithat az Egyesült Államokkal szembeni harcában.

Az öt legnagyobb feltörekvő piacot, Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő gazdasági társulás tizedik csúcstalálkozójára ráadásul további 22 országot hívtak meg, ebből 19 afrikai ország, de ott lesz többek között a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is.

Hszi Csin-ping kínai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő, Cyril Ramaphosa dél-afrikai, Michel Temer barazil és Vlagyimir Putyin orosz elnök (b-j)
Fotó: MTI/EPA pool/Mike Hutchings

Elemzők szerint az Egyesült Államok elleni összefogás borítékolható, és nem pusztán azért, mert Kína minden gazdasági és politikai erejét beveti majd ennek érdekében, hanem azért is, mert a Washington által az acélra és alumíniumra kivetett védővámok a kisebb gazdaságokat – köztük például Dél-Afrikát is – negatívan érintik. A BRICS-et ma már nem árt komolyan venni, az öt tagállam összterméke 2017 végén meghaladta a 17 ezermilliárd dollárt, amely magasabb az GDP-jénél, és az amerikai gazdaságénak mintegy 90 százaléka. A szerveződés súlya a világgazdaságban 2007 és 2017 között 17 százalékról 32 százalékra emelkedett, kereskedelmi volumene 94 százalékkal bővült, aránya a globális kereskedelemben 11 százalékról 16 százalékra ugrott.

A világgazdaság növekedésének felét már a BRICS-országok adják, a Világbank becslése szerint összesített GDP-jük 2019-ben 4,7 százalékkal bővül, szemben a fejlett piaci 1,7 százalékos ütemmel. Mindezek ellenére a tagok közötti 9 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben, és 2017 végén már csak 312 milliárd dollárt tett ki. Ebben hozhat áttörést elemzők szerint a kereskedelmi háború, a szálakat pedig ironikus módon éppen Trump fűzi majd szorosabbra.

A szakértők arra számítanak, hogy bár a BRICS nem üzen nyíltan hadat az Egyesült Államoknak, ám közös nyilatkozatban határozottan elítélik majd a protekcionizmust, és védelmükbe veszik a Világkereskedelmi Szervezetet. Emellett előreláthatólag új kereskedelmi megállapodások is születnek, miközben megnőhet a BRICS által életre hívott multilaterális fejlesztési intézmény, az Új Fejlesztési Bank (NDB) szerepe is. Mindennek már vannak előjelei, hiszen a pénzintézet hétfőn hagyott jóvá Oroszország számára egy 600 millió dolláros hitelkeretet, amelyből dél-afrikai és kínai energetikai és infrastrukturális beruházások valósulnak meg. Az NDB úgy számol, hogy idén 4 milliárd dollárt hitelez a BRICS-tagoknak, de a bank megnyitná kapuit más országok előtt is, növelve szerepét a feltörekvő gazdaságokban.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

BRICS Johannesburg
Kapcsolódó cikkek