Magyar gazdaság

A gazdák zsebében marad 3,5 milliárd forint

Az almatermelők képviselői egyetértettek abban, hogy fontos lenne hosszú távú termeltetési szerződések kidolgozása.

Szerda délután megállapodás született a demonstráló szabolcsi almatermelők és az Austria Juice, valamint a Rauch Kft. között – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A termesztők korábban a Döhler Vaja Kft.-vel már korábban megállapodtak a kilogrammonkénti nettó 20 forintos átvételi árban. A legnagyobb hazai felvásárló, a piac 65 százalékát lefedő Austria Juice Hungary Kft. és a Rauch Hungária Kft. is nettó 20 forintot fizet egy kilogramm léalmáért, erre az Austria Juice további 2 forintot rátesz azoknak a termelőknek, akikkel szerződése van.

A mátészalkai Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft.-vel még folytatják a tárgyalásokat, de a demonstrációkat – noha eredeti követelésük 25 forintos felvásárlási ár volt – mindenhol befejezték, s megkezdték a szállítást a léüzemekbe. A Világgazdaság úgy értesült, hogy az Eszat a szerződéses partnereitől vásárolja az almát.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az almatermesztők kitartása, vagyis az ár 13-ról 20 forintra való feltornászása meghozta az ered­ményt

– mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Bakti János, a gazdademonstrációk főszervezője. Ezzel szerinte sikerült olyan minimálárat kiharcolni, amely kitart a szezon végéig. A 7 forintos áremelés pedig – 500 ezer tonnás terméssel számolva – azt jelenti, hogy 3,5 milliárd forint marad az almatermelő gazdák zsebében – tette hozzá.

Az almatermelők képviselői egyetértettek abban, hogy fontos lenne hosszú távú termeltetési szerződések kidolgozása, valamint az alma minimális felvásárlási árának meghatározása, de szükség van a betakarításnál használt gépek és eszközök vásárlásának támogatására is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 ezer hektáron 4 ezer gazdálkodó termeszt almát, ami mintegy 10 ezer családnak biztosít megélhetést – mondta a sajtótájékoztatón Román István kormánymegbízott.

Korábban Jakab István, a Magosz elnöke azt mondta, hogy megkezdik egy termelői tulajdonú gyümölcsfeldolgozó létesítésének előkészületeit, amihez a kormány támogatását is kérik. Szakértők szerint utóbbiban – és uniós szubvencióban – eddig sem volt hiány.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Magosz gazdák almatermelés
Kapcsolódó cikkek