Magyar gazdaság

Ottawa egyelőre nem teríti ki a kártyáit

Óvatos optimizmussal kezdte meg washingtoni kereskedelmi tárgyalásait a kanadai külügyminiszter.

Mérsékelten erősödtek csak az ázsiai tőzsdék, és Európa is felemásan teljesített tegnap délelőtt, miután elhalványult az amerikai–mexikói kereskedelmi egyezmény gerjesztette optimizmus, és a befektetők egyre inkább aggódni kezdtek amiatt, hogy Kanada csatlakozik-e az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) utódjához.

A piacok bizonytalanságát fokozza, hogy egyelőre kevés részlet szivárgott ki a megállapodás tartalmáról.

A CNN úgy tudja, megmaradnak a mexikói acél- és alumíniumimportra kivetett vámok, és a Reuters értesülése szerint az egyezmény értelmében az Egyesült Államok 25 százalékos tarifát vethet ki nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a mexikói autó- és alkatrész-behozatalra is bizonyos mennyiség fölött.

Az autók esetében évi 2,4 millió darab, az alkatrészeknél évi 90 milliárd dollárnyi érték a vámmentes határ. (Mexikó tavaly 1,8 millió személygépkocsit exportált az Egyesült Államokba, és az alkatrészkivitel sem érte el ezt az összeget.) A tarifák ellen Mexikó a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) tehet panaszt.

A Global News kanadai hírportál értesülése szerint a megállapodás szigorítja a szerzői jogi és a szellemi tulajdon védelmét is, 50-ről 75 évre emelte a hatályát. Ez valószínűleg elfogadhatatlan Kanada számára, amely már a Trump által felmondott Csendes-óceáni Partnerség (TPP) megkötésekor is foggal-körömmel harcolt a szigorítás ellen.

Fotó: AFP

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Kanada hajlandó-e csatlakozni a megállapodáshoz. A stratégiai tárgyalásokkal megbízott Chrystia Freeland külügyminiszter kedden érkezett Washingtonba, ahol egyeztetett a mexikói delegációval, mi­után találkozott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalóval. A részletekbe menő egyeztetést tegnap kezdték meg.

Freeland az amerikai–mexikói egyezménnyel kapcsolatban elismerően nyilatkozott az autóipart és a munkajogokat érintő engedményekről, amelyek szavai szerint megnyitották az utat az eredményes háromoldalú tárgyalások előtt. Arra a kérdésre azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy országa kész-e engedményekre.

Kiállunk majd, mint ahogyan eddig is tettük, a kanadai nemzeti érdekek és értékek mellett, miközben keressük azokat a területeket is, ahol lehetőség nyílik kompromisszumokra

– mondta újságíróknak. A szellemi tulajdon védelme mellett más olyan kérdés is van, amely zsákutcába vezethet, elsősorban a kereskedelmi vitákat rendező eddigi mechanizmus eltörlése.

A mechanizmus nagymértékben ellehetetlenítette, hogy az Egyesült Államok dömpingellenes és szubvencióellenes pereket indíthasson kanadai és mexikói vállalatok ellen. Ez volt a Trump-kormányzat egyik prioritása a NAFTA újratárgyalásakor, amelyet Mexikó Lighthizer bejelentése szerint elfogadott. Szakértők szerint Washington egyik kérdésben sem fog engedni.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Kanada USA mexiko NAFTA kereskedelem
Kapcsolódó cikkek