Magyar gazdaság

Sínen az online számlázás

A NAV Online számla nevű felületén szűrhetővé válik az adatszolgáltatások listája feldolgozási eredmény alapján.

Az adózók döntő többsége felkészült arra, hogy a számláit online juttassa el az adóhatóságnak, ám ezzel kapcsolatban nincsenek statisztikák – derült ki abból a válaszból, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) küldött a Világgazdaság kérdésére. Lapunk arról érdeklődött, hogy hány társaság jelezte a hivatalnál, hogy augusztus végéig, illetve szeptemberben sem tudja teljesíteni ezt a kötelezettségét.

A Világgazdaság korábbi cikke szerint ugyanis a Magyarországon működő külföldi vállalatok nem kapcsolódtak a online számlarendszeréhez, holott a törvény július 1-ji határidőt szabott. A kapcsolódás főként azoknak a nagyobb csoporthoz tartozó leányvállalatoknak probléma, amelyek számlázási modulokkal összekötött, összetett integrált belső vállalatirányítási rendszert használnak. Van, amelyikük havonta több ezer számlát bocsát ki, részben a külföldi központból, részben Magyarországról, ezért ezek kontrollálása rendkívül komplex feladat.

Fotó: Shutterstock

Mivel a pénzügyminiszter által kezdeményezett egy hónapos türelmi idő július végén lejárt, a NAV már szankciókkal sújthatja azokat a cégeket, amelyek nem küldik online a számlájukat. Érdeklődésünkre jelezte: ugyanúgy vizsgálja az online számlaadat-szolgáltatást, mint korábban az egymillió forintnál nagyobb áfatartalmú számlákat, azaz az adózónál zajló ellenőrzés részeként.

Ha az online számlaküldés nincs garantálva, a NAV megvizsgálja, hogy az adózó megtett-e minden tőle telhetőt a felkészülés és az adatszolgáltatás érdekében, például regisztrált-e az online számlarendszerben, megindította-e a szükséges fejlesztéseket, és azok folyamatban vannak-e.

Magánszemély esetében számlánként 200 ezer forint, egyéb adózónál számlánként 500 ezer forint a bírság felső határa az adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan tartalmú teljesítése esetén. A bírság kiszabásánál az adóhatóság az adózó javára vagy terhére értékeli az adózási gyakorlatát, általános jogkövetési hajlandóságát, jogellenes magatartásának súlyát, gyakoriságát, időtartamát és azt is, hogy a képviselője, foglalkoztatottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el. A bírságot – adott feltételek fennállása mellett – akár el is engedheti.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

NAV számlázás
Kapcsolódó cikkek