Magyar gazdaság

Varga Mihály: gazdasági stabilitás és biztonság kell

A miniszter szerint a következő időszakban tartós és magas ütemű gazdasági növekedéssel lehet számolni.

A munkahelyek számának növelése, az államháztartási folyamatok rendezése, az államadósság csökkenése és a kivívott biztonság megteremtette azt a stabilitást, amelyre a magyar fiatalok a jövőjüket építhetik – mondta Varga Mihály a Fidelitas Országos Választmányának ülésén tartott előadásában Balatonföldváron. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint tárcavezető miniszter fontos feladatnak nevezte a fiatalok hazánkban tartását, ehhez járulhat hozzá a bérfelzárkózás, valamint a pályakezdést, a családalapítást és a gyermekvállalást segítő programok.

A miniszter szerint a következő időszakban tartós és magas ütemű gazdasági növekedéssel lehet számolni, amit egyebek mellett a bővülő beruházások, a magas foglalkoztatottság, az emelkedő bérek, az erősödő fogyasztás, valamint az ipar teljesítményének javulása is támogat. A Varga azt is mondta, hogy a korábbi intézkedéseknek köszönhetően fokozatosan csökken a külföldön munkát vállalók száma, 2017-ben pedig már többen tértek haza, mint ahányan elhagyták az országot.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Vémi Zoltán

A pénzügyminiszter kiemelte az Ifjúsági Garancia-rendszert, a családokat segítő adókedvezményeket, az Otthonteremtési Programot, a Munkahelyvédelmi Akciót és a fiatal vállalkozásokat támogató adózási formákat, melyekkel a fiatalok itthon maradását lehet elősegíteni. A gazdasági stabilitás mellett a biztonságos élet is szorosan hozzátartozik a fiatalok jövőképéhez – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kormány álláspontja évek óta világos és következetes: a demográfiai kihívásokat nem bevándorlással, hanem aktív családpolitikával és a gyermeknevelés támogatásával kell orvosolni

– tette hozzá.

Fidelitas demográfia Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek