Magyar gazdaság

Két szelfikamerával érkezik a Google új mobiltelefonja

Két szelfi­kame­rával érkezett a Google új okostele­fonja, a Pixel 3, a társaság ismét megpróbálkozik a tabletek piacával, és a New York-i hardverbemutatón az is kiderült, hogy lesz egy új okoshangszórója is.

A Beatles Help című száma vezette fel a Google magyar idő szerint kedd este New Yorkban megtartott hardverbemutató rendezvényét. Mint később kiderült, arra utaltak ezzel, hogy az új eszközeik minden korábbinál hatékonyabban képesek segíteni felhasználóikat, egyebek között a mesterségesintelligencia-támogatás folytán. Az este sztárja természetesen a legújabb csúcstelefon, a Pixel 3 volt, amely az elmúlt hónapokban kiszivárgott hírek után igazán nagy meglepetést nem okozott, viszont ütős ajánlatnak tűnik azoknak, akik az Apple vagy a Samsung prémiumkészülékeinek tudásszintjével rendelkező, de azoknál valamivel olcsóbb telefont keresnek.

Az okostelefonok piacán tapasztalható egyik fő trend a kamerák számának növelése, és ebből a Google sem maradt ki, azonban a cég kissé máshogy valósította ezt meg. A Pixel 3­ hátoldalán ugyanis maradt az egy szenzor, viszont előre kettő került – a szelfiőrület még teljesebb kiszolgálására.

Az előlapon található kamerák közül az egyik széles látószögű, kimondottan a csoportos szelfik készítésére való. Egyébként már a készülék elődje is nagyon magas szintet képviselt a képalkotásban, jelentős mértékben a szoftveres megoldásoknak köszönhetően, és az új változattal sikerült még tovább fokozni az élményt.

Beépítettek például egy Top Shot nevű funkciót, amivel pillanatok alatt sok képet készíthetnek a felhasználók, amelyek közül a mesterséges intelligencia választja ki a legjobbat. Hasonló megoldás egyébként már van a piacon, a Samsung Galaxy Note 9 tulajdonosai élhetnek ezzel a lehetőséggel. A Google Lens pedig felismeri a kamera elé kerülő termékeket, és rögtön át is viszi a felhasználót arra a felületre, ahol meg is tudja vásárolni a kiszemelt árucikket.

Fotó: Shutterstock

Az új Pixel 3 és a valamivel nagyobb verzió, a Pixel 3 XL Snapdragon 845 processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik, alapból 64 GB tárhely jár hozzájuk, de természetesen van nagyobb tárolási kapacitással rendelkező változat is. A Pixel 3 5,5 hüvelykes, a másik eszköz 6,3 hüvelykes kijelzőt kapott.

Az előbbi készülék alapára majdnem 800 dollár, utóbbié közel 900 dollár, ami ugyan nem kevés, de ha figyelembe vesszük, hogy az Apple vagy a Samsung csúcstelefonjai már jóval ezer dollár feletti áron kaphatók, akkor nem is olyan megrázó ez az összeg.

A Google a jelek szerint nagyon nem akar lemondani arról, hogy maradandót alkosson a táblagépek piacán, ezúttal egy Pixel Slate nevű eszközzel próbálkoznak. Ebben a szegmensben az iPadeknek eddig nem igazán akadt kihívójuk, és bár a Google meglehetősen széles portfólióval próbálkozik – öt verzió lesz kapható –, kérdéses, hogy mennyire tudják majd megragadni a fogyasztókat.

Az biztos, hogy lényegében minden fogyasztói igényt kiszolgálnak a készülékek, hiszen az alapmodell 4 GB RAM-mal, 32 GB tárhellyel, nyolcadik generációs Intel Celeron processzorral érkezik, és mindössze 599 dollárba kerül majd. A csúcsváltozat már nyolcadik generációs Intel Core i7 processzort kapott, 16 GB RAM-mal látták el, és 256 GB-os SSD-s tárolója van, viszont majdnem 1600 dollárt kell fizetni érte. Ráadásul a 12,3 hüvelykes kijelzővel rendelkező tablethez nem jár automatikusan a billentyűzet, akinek erre is szüksége van, további 200 dollárt kell fizetnie.

A New York-i eseményen bemutatott harmadik eszköz az okosotthon-koncepcióba illeszkedő Home Hub, ez lényegében egy intelligens kijelző a Google Assistant vizuális változatával. Az eszköz képes integrálni és vezérelni az egyéb otthoni okoseszközöket.

A cikk a Világgazdaság október 11. számában jelent meg

Google okoseszközök
Kapcsolódó cikkek