Magyar gazdaság

Rengeteg eszközt vásárolunk az okosotthonokba

A technikai piacot uraló nagy amerikai társaságoknak azzal kell számolniuk, hogy a következő években a kínai riválisok jelentősen megerősödnek.

Közel harmadával nő idén a múlt évhez képest az okosotthonokhoz kapcsolódó eszközök forgalma – derül ki az IDC friss előrejelzéséből.

A kutatócég prognózisa szerint 643,9 millió ilyen készülék talál gazdára 2018-ban, és a következő években is látványos fejlődés várható ezen a területen.

Az IDC szerint az okoshangszórókból, hálózatba kapcsolt világítástechnikai berendezésekből, okostermosztátokból,

biztonsági eszközökből, okostévékből és médialejátszókból származó bevétel a következő években is gyorsan nőhet, a várakozások szerint 2022-re már 1,3 milliárdot adnak el belőlük világszerte, ami évente átlagosan 20,8 százalékos bővülést jelent.

Fotó: Shutterstock

A leggyorsabban fejlődő kategóriát az okoshangszórók alkotják, mint az Amazon Echo vagy a Google Home, amelyekhez a gyártók mesterségesintelligencia-támogatást is kínálnak.

Az előrejelzés szerint az idei 100 millió után 2022-ben már 230,5 milliót értékesítenek belőlük, vagyis évente átlagosan majdnem 40 százalékkal nő a forgalmuk.

A prognózis szerint ugyanakkor a szegmenst uraló nagy amerikai társaságoknak azzal kell számolniuk, hogy a következő években a kínai riválisok jelentősen megerősödnek ezen a piacon, a kutatócég elemzése a Xiaomit és az Alibabát említi a potenciális jövőbeli riválisok közül.

A legnagyobb mennyiségben azon­ban idén és a vizsgált időszak végén is okostévéket és digitális mé­dia­lejátszókat értékesítenek majd, köztük a Google Chromecast, az­ Apple TV, a Fire TV vagy a Roku eszközt. Ebben az évben az IDC számításai szerint 310,5 milliót adhatnak el belőlük, míg 2022-ben már 457,5 milliót. Mivel ennél a szegmensnél már egy viszonylag érett piacról van szó, a fejlődés lényegesen lassabb lesz, mint egyéb kategóriáknál, az IDC évente átlagosan 10,9 százalékos bővüléssel számol.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

technológia okoseszközök
Kapcsolódó cikkek