Magyar gazdaság

Megkezdődött a leépítés a központi apparátusban

A minisztériumokból csaknem 1300 munkavállalót küldenek el, összesen 2600 dolgozót bocsátanak el.

Megkezdődött a leépítés a központi közigazgatásban – értesült a Világgazdaság. Az előzetes értesítéseket már elkezdték átvenni a misztériumok dolgozóit. A tárcáknál köztisztviselőire két hónapos felmondási idő vonatkozik, ennek a felére fel kell menteni őket a munkavégzés alól, a másik felére csak felmenthetők.

A kormány kiemelt célja a hatékony állam, ezért évek óta több eszközzel is csökkenti a bürokráciát

– közölte lapunk érdeklődésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. A cél az, hogy kizárólag annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen magasabb bérért. A minisztériumokban 2600, a háttérintézményeknél pedig további 4210 álláshely megszüntetése várható, ám jelentős a be nem töltött státuszok száma.

A gyakorlatban mind a minisztériumokból, mind a háttérintézményekből a megszüntetendő státuszok mintegy felénél bocsátanak el közigazgatási dolgozókat, ez azt jelenti, hogy 3400-3500 munkavállalónak mondanak fel. A Miniszterelnökségen a Világgazdaságnak elárulták: a leépítéssel párhuzamosan január 1-jétől a kormánytisztviselők bérének átlagosan 30 százalékos emelése várható.

A leépítés nemcsak köztisztviselőket érint, hanem például sofőröket vagy akár technikusokat is. A köztisztviselők esetében Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta:

információi szerint van olyan osztály, ahol a dolgozók több mint 40 százalékának megszűnik a munkaviszonya.

Fotó: MTI

Összesen 6810 munkakört érint a leépítés a központi apparátusban, de ez 2600 álláshely megszüntetését érinti, a többi betöltetlen volt. A leépítés a minisztériumok mellett érinti a Magyar Államkincstárat, a nyugdíjfolyosítót, a természetvédelmi felügyelőségeket is.

Borosné jelezte: van, aki jogorvoslatot vesz igénybe, ebben segíteni fog az MKKSZ. Van egy kamara, az elnök nem kívánta nevesíteni, amely segítséget nyújt az elbocsátandóknak az elhelyezkedésben a versenyszférában.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a közelmúltban válaszolt Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére. A miniszter hangsúlyozta:

körülbelül 18 százalékos lesz a státuszok számának csökkentése a központi kormányzatban, amely mintegy 2600 státusz megszüntetését jelenti. Tekintettel arra, hogy a státuszok 9-10 százaléka a minisztériumokban betöltetlen volt,

ez a gyakorlatban mintegy 1200-1300 minisztériumi dolgozó elbocsátását jelenti.

közszféra leépítés Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)
Kapcsolódó cikkek