Magyar gazdaság

Mentőövet kaphatnak a magyar cégek

Az a kormányzati cél uralhatja a jövő évi fejlesztéspolitikai terveket, amely szerint a generációváltás akadályába ütköző hazai cégeket ne külföldi befektetők vegyék át, hanem maradjanak magyar kézben.

A családi vállalkozások generációváltásának elősegítése, valamint az ipar 4.0-s technológiafejlesztéshez párosuló oktatás, képzés biztosítása határozhatja meg a jövő évi fejlesztéspolitikai célokat – mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. A meg nem valósuló egyéb beruházások, fejlesztések nyomán visszahulló uniós támogatásokból is elkülöníthet összeget e két témakörre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – tette hozzá –, de állami forrást is felhasználhat, mint ahogy az építőipari vállalkozások kapacitásnövelése és hatékonyságjavítása kapcsán 28 milliárd forint értékben, négy részre bontva (az idén 8 + 8, jövőre 6 + 6 milliárd) már megtette.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az 1990-es évek elején alapított hazai vállalkozások zöménél már 60-70 éves az ügyvezető, és ha a gyermekeikben nincs meg az affinitás a cégvezetésre, nincs kinek átadni az irányítást. Iparágtól és cégmérettől függetlenül a többségre ez a nehézség vár, legyen szó a fogyasztási cikkek kiskereskedőjéről vagy egy nagyobb autóipari beszállítóról. Gazdaságpolitikai cél, hogy ezek a termelő-szolgáltató vállalatok ne kerüljenek külföldi befektetők kezébe. Kulcsfontosságú, hogy megtalálják azokat a 30-40 éves, menedzserszemléletű vezetőket, akik továbbviszik az addig felhalmozott tudást, tapasztalatot.

Essősy Zsombor szerint 5-10 milliárd forintos kezdő kerettel indulhat el jövő tavasszal az erre a problémakörre megoldást kínáló pályázat, de az összeg exponenciálisan emelkedhet.

Az ehhez kapcsolódóan kidolgozás alatt álló tőke- és hitelprogram mellett a felhívás tanácsadásra, mentorálásra is kiterjedhet. A generációváltást segítő intézkedések felett azonban nemcsak az ITM bábáskodhat. Mivel ez a gond az egész Európai Uniót, különösen a kelet-közép-európai régiót áthatja, a V4-ek számára több milliárd eurót különíthetnek el erre a célra.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Essősy Zsombor cégek
Kapcsolódó cikkek