Magyar gazdaság

Ennyivel kapnak több pénzt a nyugdíjasok

Közzétették szerdán a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormányrendeletet. 

Közzétették szerda éjjel a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormányrendeletet.

A Magyar Közlöny 2018. évi 198. számában kihirdetett, 240/2018. számú kormányrendelet szerint jövő évtől

2,7 százalékkal kell emelni a 2019. januárja előtt megállapított nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat.

Januártól tehát már a megemelt összegű ellátást kapják a nyugdíjasok.

Fotó: Vémi Zoltán

A rendelet szerint a rokkantsági járadék havi összege 37 350 forintra emelkedik 2019-től. Idén 34 475 forint járt az erre az ellátásra jogosultaknak.

A minimálnyugdíj továbbra sem emelkedik, annak összege 28 500 forint marad.

A várható alapján döntöttek

A 2,7 százalékos nyugdíjemelést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón is megerősítette.

Gulyás szerint a kormány inflációs adatok alapján hozott döntést az emelés mértékéről.

A tárcavezető szólt arról is, a kabinetnek kifizetéséről is döntenie kellett, ami összesen 41 milliárd forintos kiadást jelent az államnak az idei évben, és átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett valamennyi nyugdíjasnak.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a kormánynak idén tavasszal sikerült Erzsébet-utalványokkal is támogatni a nyugdíjasokat, reményeik szerint pedig a jövőben is évente egyszer sor kerül hasonlóra a magyar gazdaság jó teljesítménye esetén.

Fotó: MTI

A nyugdíjas szervezetek szerint még újra kellene gondolni

Szerdán a nyugdíjasok szervezeteivel folytatott érdekegyeztetés megkezdésére és a jövő évi 2,7 százalékos újragondolására kérte a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) a miniszterelnököt.

A szervezet Orbán Viktornak címzett levelében kiemelték, hogy az idős korosztály megbecsülése nincs arányban az ország fellendülő gazdasági helyzetével, s az infláció épp a nyugdíjasokat sújtja leginkább – számolt be a Népszava.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) tegnap elfogadott nyilatkozatában szintén párbeszédre kérte fel a döntéshozókat,

lehetőséget arra, hogy megfelelő szakértelemmel, információval rendelkezők működőképes, fenntartható, elfogadható és támogatható megoldásokat kínáljanak a ma még kilátástalan helyzetben lévő kortársaink életminőségének javítására.

kormányrendelet nyugdíjemelés nyugdíj
Kapcsolódó cikkek