Magyar gazdaság

Kedden még választható a csoportos adóalanyiság

Legkésőbb ma el kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem – hívja fel a jogvesztő határidő kapcsán a társaságok figyelmét a MAZARS. Ha ugyanis elmulasztják az erre vonatkozó kérelem beadását, akkor már csak 2020-tól választhatják ezt a lehetőséget. A csoportos adóalanyiság létrehozásával a kormány elsődlegesen a kapcsolt vállalkozások versenyképességet kívánta javítani, de a lehetőség az érintetteknek érdemi adómegtakarítást és adminisztratív könnyítéseket is jelenthet.

A 2019. január 1-jétől – bizonyos komplex feltételek teljesülése esetén – a hazai kapcsolt vállalkozások is választhatják a csoportos adóalanyiságot. A cégeknek 2019. január 1–15 között, azaz legkésőbb a mai napon kell az erre vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az adóhatóságnak – hívják fel a figyelmet a MAZARS könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői. A szakemberek hozzáteszik: a határidő jogvesztő, azaz a csoportos társasági adóalanyisággal előnyeit az idei adóévben csak az élvezheti, aki legkésőbb ma leadja az ehhez szükséges dokumentumokat – olvasható a tanácsadócég közleményében.

Ma el kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem, ha ugyanis elmulasztják az erre vonatkozó kérelem beadását, akkor már csak 2020-tól választhatják ezt a lehetőséget.

„A csoportos adóalanyiság létrehozásával a kormány elsődlegesen a kapcsolt vállalkozások versenyképességet kívánta javítani, de a lehetőség az érintetteknek érdemi adómegtakarítást és adminisztratív könnyítéseket is jelenthet. A szabályozás még a szakemberek számára is rendkívül komplex: sok tényezőt és számos feltételt figyelembe kell venni ahhoz, hogy valamennyi előny elérhető legyen. Ezek közül pedig az a legfontosabb, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg automatikusan a csoportos adóalanyiság követelményeinek” – idézi a közlemény H. Nagy Dánielt, a cég adóigazgatóját.

Fotó: Shutterstock

A csoportos adóalanyiság érdemben egyszerűsítheti a csoporttagok közti transzferárazást, hiszen a tagok az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat – mutatott rá H. Nagy Dániel. Ebbe – bizonyos feltételek teljesülése esetén – a transzferár-dokumentáció elkészítésének kötelezettsége és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezés is beletartozik.

Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz.

A csoportos társasági adóalany adóalapja ugyanis a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalap tehát nem kerül nettósításra a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, de ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket – áll a közleményben.

Mazars adózás adó
Kapcsolódó cikkek