Magyar gazdaság

Ismét leszakadhat az adósságplafon

Március 2-án lejár az az egyéves időszak, amelyre az amerikai kongresszus felfüggesztette az adósságplafon alkalmazását még tavaly februárban.

Március 2-án lejár az az egyéves időszak, amelyre az amerikai kongresszus felfüggesztette az adósságplafon alkalmazását még tavaly februárban. Újabb megállapodás hiányában ettől az időponttól az amerikai állam elméletben nem bocsáthat ki további állampapírokat. Az utóbbi években az adósságplafont a demokraták és a republikánusok az ilyenkor szokásos éles politikai viták után rendre megemelték. Emellett közeledik február közepe, amikorra kifut a költségvetési finanszírozás is. Január 25-én demokrata javaslatra a felek háromhetes átmeneti időszakban állapodtak meg, amíg a teljes kormányzati munka folytatódhat, utána ismét a leállás réme fenyeget.

Fotó: Guillermo Arias / AFP

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma (U. S. Department of the Treasury, USDT) folyamatosan tájékoztat a likviditási feltételek változtatásáról, ami méreténél fogva a bankközi piac és a dollár kurzusa szempontjából is kiemelten fontos tényező. A kormányzati leállás időszaka alatt a rendelkezésre álló likviditást az USDT az engedélyezett legmagasabb szinten tartotta, hogy ezzel is segítse a bankközi működést a nehéz körülmények között. A Nordea bank elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy a frissen kibocsátott USDT-előrejelzés egészen június végéig fenntartja a maximális készpénzhozzáférési lehetőséget, 320 milliárd dolláros készpénzegyenleget tervezve az első negyedévre és 300 milliárd dollárt a második negyedévre.

A Nordea véleménye szerint a kormányzati működés újraindultával ennek a számnak mérséklődnie kellene. Ha igaznak bizonyul az előrejelzés, a banki tartalékrendszer és részben az amerikai dollár is némi plusztámogatáshoz jut a pénzügyi tárca segítségével. Elemzők szerint az USDT terve arra is utalhat, hogy nem bíznak a tartós februári megállapodásban az adósságplafonról és a mexikói határra építendő, hétmilliárd dollár körüli összegbe kerülő fal finanszírozásáról. Ezt az esetet feltételezve a többletlikviditásra akár júniusig is szükség lehet.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

kormányzati leállás amerikai költségvetés amerikai adósságplafon USA Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek