Magyar gazdaság

Varga Mihály: egy dologban már utolértük Ausztriát

Többen dolgoznak Magyarországon, mint a szomszédban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyarország kipróbálta néhányszor, hogy a növekedés fontosabb volt az egyensúlynál, ezért számunkra fontosabb az egyensúly és a növekedés – a megfelelő sorrendben – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamar (MKIK) gazdasági évadnyitó konferenciáján.

A magyar gazdaság növekedésben még vannak tartalékok, a növekedési ütemelőnyünket a következő években is lehet tartani.

330 pontos programmal állt elő az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 330 javaslatot tesz Magyarország versenyképességének javítása érdekében. Matolcsy György jegybankelnök szerint 2030-ig Ausztria egy főre jutó jövedelmi szintjének 85 százalékát érhetjük el. Orbán Viktor miniszterelnök szerint 2030-ig az öt legélhetőbb ország közé kerülhet Magyarország.

Varga szerint mind a mai napig a V4-ek közé tartozik a magyar gazdaság – nem pedig Bulgária és Románia a versenytársuk. Lehet emlegetni Romániát, de érdemes megkérdezni erről a mind a két piacon jelenlévőlevő vállalkozásokat – bár épp a Nestlé hoz épp most gyártást Magyarországra Romániából.

A cél az uniós átlagmeghaladó gazdasági bővülés fenntartása.

Vannak még tartalékok a teljes foglalkoztatás eléréshez, bár bizonyos értelemben már utolértük Ausztriát, hisz idehaza ma már többen dolgoznak, mind nyugati szomszédunknál – ez a fordulat 2010 után következett be. Az átlagember a gazdaság teljesítményét a fizetések alakulásán méri le:

az elmúlt években két számjegyű bérnövekedés ment végbe évente – ez idén is ismétlődik, ezt teszi lehetővé a hatéves bérmegállapodás.

A közfoglalkoztatottak jelentős része az ország keleti megyéiből kerül ki, ezért itt indította új foglalkoztatási programjait. A cél az, hogy 2020 végéig 77 ezer új munkahelyet teremtsenek – így a munkanélküliségi ráta három százalék alá kerülhet – mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Versenyképesség javulása nélkül nincs tartós – ezt teszi lehetővé a háromoldalú bérmegállapodás. A kormányzat válllta ebben a bérterhek csökkentését – amely jelentősen javította cégek pénzügyi pozícióját.

Ebből a megtakarításból tudtak a cégek beruházni és béreket fejleszteni. Ha a program végig tud futni, akkor 2022-re a V4-ek legkedvezőbb adózási környezetét tudja nyújtani a magyar gazdaság.

Egyszerűsödik a kkv adóbevallása is a közeljövőben.

Tavaly már 1,5 millió magánszemély meg sem nézte a által készített adóbevallását.

2021-re a cégek adóbevallásának a többségét is az adóhivatal fogja elkészíteni – tovább folytatódik ez a program is.

A kormány célja, hogy a magyar lakosság finanszírozza a magyar államadósságot – ehhez viszont meg kell duplázni ezt az állományt, ezért új termékekkel jön ki idén az államadósság-kezelő.

NAV államadósság Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek