Magyar gazdaság

A méhészeknek segít a győztes ötlet

Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel rendezett 24 órás agrárinnovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. A megmérettetésre ötven csapat jelentkezett, közülük a legjobb tizenhárom jutott be az éjjel-nappal tartó ötletbörzére. Az eseményen az egyetemisták és a főiskolások együtt dolgozhattak az őket mentorként segítő agrárszakértőkkel. Az ötleteikkel szembeni fő elvárás az volt, hogy segítsék a mezőgazdaság hatékonyságának javulását.

A versenyzőknek 24 óra alatt kellett a mentorokkal konzultálva egy négyperces prezentációban bemutatniuk ötletüket, válaszolniuk arra, hogy az elgondolásuk milyen konkrét problémára ad megoldást, miben újszerű, és hogyan valósítható meg. A prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a Beenet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki a méhészek, a mezőgazdasági termelők és a hatóságok közötti kapcsolattartásra. A második helyezett a Grinsect nevű csapat automatizált megoldása lett a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és állattakarmányozási célú feldolgozására, a harmadik pedig az Almathron a mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkárfelmérési rendszerével. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját a Trime nyerte el egy mesterséges intelligenciával működő vadkárelhárítási megoldásával. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját a Mélyvíz csapatának a közvetlen gyökéröntözési technológiája kapta, a technológiával kiküszöbölhető a párolgási veszteség és a gyomok öntözése.

„A NAK olyan segítő környezetet kíván kialakítani, amelyben az új gondolatok teret nyerhetnek” – mondta a verseny megnyitóján Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. Külön örömnek nevezte, hogy a versenyzők közül több érkezett a hagyományos agrárkörnyezeten kívülről, mint magából az ágazatból. Szerinte ez is jelzi, hogy a mezőgazdaságban van perspektíva az innovációra képes fiataloknak. Mint mondta, a NAK rendelkezik azzal a tudásbázissal, amellyel a mezőgazdasági és élelmiszeripari startupok is támogathatók.

„Egy mezőgazdaságban hagyományosan erős ország szeretné újratervezni magát, ehhez egy ilyen verseny az első lépés lehet” – mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője. Mint rámutatott, a mezőny erősségét és a magyar fiatalok agrárinnovációs hajlandóságát jelzi, hogy a korlátozott létszám miatt az előminősítésen nagyon komoly pályázatokat voltak kénytelenek elutasítani. A programmal egyúttal tehetséges diákok százainak figyelmét irányították az agrárszektorra, bemutatva, hogy a mezőgazdaságban is megtalálhatják az innovációs és vállalkozási lehetőségeket.

„A Design Terminal küldetése, hogy a piaci igényekhez gyorsan alkalmazkodó, kis létszámú stratupok és a tőkeerős nagyvállalatokat összekösse” – mondta a megnyitót követő háttérbeszélgetésen Ács Zoltán, a szervezet innovációs vezetője. Szerinte azért fontos, hogy a verseny szervezésesében részt vesz a kamara, mert az az egész mezőgazdasági szektorra hatással van, minden szereplőt elér.

Böszörményi-Nagy Gergely Design Terminal agrárinnováció Agrárkamara Győrffy Balázs
Ezek is érdekelhetik