Magyar gazdaság

Az informatikusok keresnek itthon a legtöbbet

Az éves bónuszok és a teljesítménybérezés miatt magasabb a pénzügyi területen dolgozók havi keresete az IT-szektorban mérthez képest, míg a rendszeres bérezés közel azonos a két ágazatban – mondta a Világgazdaságnak Horváth András, a Takarékbank elemzője. Az informatikai területeken nem jellemzők a bónuszfizetések, míg a banki, biztosítói alkalmazottak nagyobb részénél – különösen az ügyfélkapcsolati, értékesítési és treasuryterületen – három-, négy-, sőt akár hathavi bónusz is elképzelhető. Hozzáfűzte: az IT-szektor bérei gyorsan emelkednek, így nem lenne meglepő, ha néhány éven belül letaszítanák a képzeletbeli trónról a pénzügyi kereseteket. A piaci kereslet törvényszerűsége miatt fog bekövetkezni a helycsere a fizetési lista élén – hangsúlyozta a Takarékbank elemzője. A pénzügyi szektor számottevő részében többen dolgoznak, mint amennyire szükség van, és számos munkakört automatizációval, digitalizációval válthatnak ki, ezért nagyobb bérfelhajtó erő sincs az ágazatban.

Horváth András aláhúzta: az informatikai területen viszont ezzel ellenkező folyamatok figyelhetők meg, a gazdaság minden szintjén és szektorában egyre nagyobb a kereslet irántuk, így a bérek is gyorsabban emelkedhetnek.

A konkrét szakemberek bérét vizsgálva egyértelműen lehagyta már az IT-sek bére a pénzügyi szakemberekét – közölték a Grafton Recruitment sajtóosztályán. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ugyanis a teljes szektor bérét vizsgálják, ebben a támogató alkalmazottak – könyvelők, bérszámfejtők, asszisztensek, recepciósok – keresete is benne van, ami torzítja az adatokat, ugyanakkor a bankoknál, biztosítóknál is dolgoznak informatikusok, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Egy szoftverfejlesztői kezdő, bruttó bér – programnyelvtől függően – 450 és 900 ezer forint között mozog, míg egy kezdő adótanácsadó 350–450 ezer forintos keresetre számíthat, egy legfeljebb kétéves tapasztalattal rendelkező pénzügyes pedig 270 és 350 ezer forint közötti bért várhat.

Pusztai Erika, a Grafton pénzügyi toborzó divíziójának csoportvezetője szerint az elmúlt pár évben leginkább a junior pályázók fizetésében tapasztaltak emelkedést, ennek oka a szolgáltatóközpontok (SSC) ágazatának sikere. Az SSC-k már olyan stabilan megvetették a lábukat a hazai piacon, hogy muszáj velük felvenni a versenyt a kínált fizetésekben, így nem meglepő, hogy a pénzügyi szektor kereseteinek növekedése eléri, sőt meghaladja a emelkedésének mértékét – hangsúlyozta Pusztai Erika. A fejvadászcég IT-toborzásért felelős vezetője, Farkas Tamás ezt azzal egészítette ki, hogy a jövőben legalább húsz, de lehet, hogy 25 százalékos béremelési ütem lehet jellemző az IT-iparágra. A szektor fizetései a pénzügyi területet is megelőzik, ami annak tudható be, hogy több ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Farkas Tamás hozzátette: 2017 és 2019 között 16,8 százalékkal emelkedett a minimálbér, míg az IT-szakemberek fizetése több mint 20 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik