Magyar gazdaság

Elkerülnék az áremeléseket

A Magyar Postához több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhet a berendezések 10-15 százaléka a 25 milliárd forintos piacról.

Tavaly július óta több száz kérelem érkezett a Magyar Postához új étel- és italautomaták telepítésére – közölték a Világgazdasággal. Az új szerződések alapján több üzemeltető terjeszkedik, további új készülékek telepítését tervezik, ami az automatapiac fejlődését, a minőségi változást igazolja. A Magyar Posta több mint ezer üzemeltetővel kötött felügyeleti szolgáltatói szerződést, csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet (AFE) telepített országszerte, ezzel megegyező a megszemélyesített készülékek száma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan automata forgalmára rálát, amelyben AFE van, és azt megszemélyesítették.

Az automataállomány rendkívül heterogén, több tucat különböző verzió van forgalomban a gyártók, a típusok, az alkalmazott vezérlőszoftverek, valamint a fizetési megoldások széles palettája miatt. Ha egy korábban nem telepített típusnál hiba lép fel, azt a felügyeleti szolgáltató kiemelten kezeli. Ilyenkor a Magyar Posta az AFE gyártójával és az üzemeltetőkkel közösen dolgozza ki az eljárást, hogy mielőbb megoldást találjon. Bár az automaták tömeges telepítése tavaly nyáron befejeződött, a társaság szerint azóta a piac jelentősen átalakult, az üzemeltetők egymás között is cserélgetik a gépeket, azok szüneteltetését vagy áthelyezését nem jelentik. Ez nagyon megnehezíti a tavaly decemberben kezdődött éves felülvizsgálatot is.

Becslések szerint az automaták korábbi 30-35 milliárd forintos piaca mára 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazat 700-800 szereplőjének a 95 százaléka mikrovállalkozás. Lőrincz László, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke lapunknak elmondta: mintegy 22 ezer auto­mata rendelkezik AFE-eszközzel, ebből 20 ezer működik folyamatosan. Mint ismert, 2018. július 1-jétől az automaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó eszközzel működhetnek. A MIÁSZ elnöke megerősítette: a piac éves forgalma a adatai szerint is 25 milliárd forintra csökkent. A szövetség a kezdetektől támogatta az automatás értékesítés kifehérítését célzó kormányzati intézkedéseket. Az ezzel összefüggő pluszköltségek miatt az automaták száma azonban csökken, és várhatóan további 10-15 százalékuk tűnik el, főként gyárakból, irodákból és közintézményekből.

Lőrincz László kifejtette: a felügyeleti szolgáltatás díja berendezésenként havi 5000 forint, de a cégeket automatánként egy 20 ezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli. Mivel az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV szerint 100 ezer forint, az új szabályozás 7-10 százalékos extra költséget jelent. Attól tart a piac, hogy nem lesz fedezet az elöregedett (átlagosan húszéves) géppark cseréjére, korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök telepítésére, azaz valószínűleg romlani fog a szolgáltatás színvonala. A MIÁSZ az ágazat versenyképessége, az automaták számának megőrzése érdekében a felügyeleti díj mérséklését javasolja, továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlatának és díjának átgondolását, az adminisztráció egyszerűsítését – ezekről már egyeztetnek az illetékes szervekkel.

Az AFE használata a kezdeti nehézségek után megszokottá vált – jegyezte meg Lőrincz László. A Magyar Postával való együttműködésen lehet még javítani, mert vannak megoldásra váró feladatok, de abban bíznak, hogy a felügyeleti szolgáltató továbbra is partner lesz. A hibaelhárítás gyorsasága változó, mindenesetre a szolgáltatónak minden egyes kiesett óra sokat számít. A többletterhek miatt elkerülhetetlen az áremelés: a meleg italok (kávék, teák) 20-50 forinttal, az üdítők, szendvicsek 50-100 forinttal is többe kerülhetnek. „Mivel a piac árérzékeny, az emelés az előbbi esetben közelebb lesz a húsz forinthoz, mint az ötvenhez. A többség szerint a költségszint emelkedése miatt indokolt lenne további áremelés, de kétséges, hogy ez végrehajtható-e” – magyarázta Lőrincz László.

Ezek is érdekelhetik