Magyar gazdaság

Jól jött az eső, de még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Április első feléig gyökérzöldségek (csaknem 5 ezer hektár), hagymafélék (2 ezer hektár) és zöldborsó (mintegy 20 ezer hektár) került a földbe. A korai vetésű növények mintegy 80 százalékát öntözik – bár a zöldborsónál némileg kisebb ez az arány –, és az aszályt jobban átvészelték, mint az őszi vetésű szántóföldi növények.

A szabadföldi zöldségek – amelyek közül különösen jelentős a csemegekukorica és a dinnyefélék – vetése, palántázása április közepén kezdődik, nekik kifejezetten jól jött a hét végi eső, de a vetés utáni egy-másfél hétben is szükségük lesz csapadékra, hogy kikeljenek. A termelők sikeressége tehát nagyban múlik a következő egy hónap időjárási viszonyain is – tette hozzá Ledó Ferenc.

Érzékelve a szokásosnál korábbi öntözési igényt, a FruitVeB jelezte elsőként, hogy meg kellene hosszabbítani az öntözési időszakot, amely alatt a gazdálkodók kedvezményesen jutnak öntözővízhez. Ez meg is történt, és a korábbi április 15. helyett már március 1-jén megkezdődött ez az időszak, és szeptember 30. helyett október 31-ig tart.

A magyar piacon az elmúlt hetekben megjelentek a fűtött fóliákból és üvegházakból kikerülő zöldségek, ezekkel nincs gond – mondta Ledó Ferenc. Az áraik ennek megfelelően nem lesznek sokkal magasabbak az elmúlt évinél. Becslése szerint a piacon lévő zöldségek körülbelül 30-40 százaléka lehet hazai termesztésű, de április végére, május elejére elérik a 90 százalékos arányt.

A zöldség- és a gyümölcstermelők piacainak stabilizálásához szükség lenne a hazai fogyasztás növekedésére is. Tartalék van bőven, mivel Európában az egy főre jutó zöldségfogyasztás Magyarországon a legkisebb, gyümölcsből pedig a negyedik legalacsonyabb. Ledó Ferenc szerint ez nem feltétlenül az éppen aktuális áraktól függ, hiszen például az étkezési alma ára rendkívül nyomott, van belőle bőven, mégsem fogy eléggé.

zöldségtermelés Ledő Ferenc FruitVeB
Ezek is érdekelhetik