Magyar gazdaság

A fővárosi közműcégek még tartják magukat

A rezsicsökkentéssel sújtott fővárosi közműcégek jól teljesítettek, ám a BKV Zrt. kilencmilliárdot meghaladó vesztesége mindent elvitt – derül ki a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett cégbeszámolókból.

A nyolc vizsgált, jelentősebb árbevételű fővárosi önkormányzati cég összesen 2,8 milliárd forintos veszteséget termelt 2018-ban, ám a Főtáv Zrt. még nem közölte a beszámolóját. A cég az elmúlt években jelentősebb – milliárdos nagyságrendű – eredményt ért el, lehetséges, hogy ez tavaly is sikerült, ami akár még nyereségbe is fordíthatja az önkormányzati cégek tavalyi összesített eredményét.

A cégbirodalomból negatív értelemben a BKV lóg ki: a BKV Zrt. tavaly 138,9 milliárd forintos bevétel mellett 9,3 milliárdos veszteséget termelt a főváros számára

– derül ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett céges beszámolóból. Kiemelendő azonban, hogy az üzleti tervben még 15 milliárdot meghaladó veszteséggel számoltak. A bevételek kismértékben emelkedtek, ennek ellenére jött össze a jelentős veszteség, miközben a cég egy évvel korábban 110 millió forintos nyereséggel zárt. A BKV költségei minden fronton nőttek – az anyagi jellegű személyi ráfordítások és a leírások is –, ezért egy konkrét okot nem lehet megnevezni a közlekedési vállalat veszteségére, legfeljebb a menetjegyárak befagyasztását, más szóval az alulfinanszírozottságot. A BKV 9,3 milliárdos veszteségét részben ellensúlyozza a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 1,3 milliárd forintos nyeresége.

Fotó: Kallus György

Az ellenpont a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., amelyből 75 százalék mínusz egy szavazatot birtokol Budapest: a cég tavaly 4,3 milliárd forintos adózott nyereséget termelt.

Az árbevétel 39,3 milliárd forint volt, 7,1 százalékkal magasabb az előző évi bevételeknél – miközben a rezsicsökkentés miatt a cég évek óta nem tudott árat emelni.

A növekedés jelentős részben az egyéb bevételek emelkedésének következménye, miután a cég kiszámlázta a Fővárosi Önkormányzatnak a 2015-ös viharkárok helyreállításával kapcsolatos költséget – olvasható a könyvvizsgálói jelentésben, és nőtt a szennyvíztisztítással kapcsolatos bevétel is.

A teljes cikk a hétfői Világgzadaságban olvasható

Budapest BKV Fővárosi Csatornázási Művek közmű
Kapcsolódó cikkek