Magyar gazdaság

A gazdasági visszaesés borítékolható

A Brexit gazdasági hatásainak kezelése lesz a héten hivatalba lépő új brit miniszterelnök egyik legfontosabb feladata.

A brit gazdaság növekedése stagnál, és 25 százalék az esélye, hogy a Brexit körüli bizonytalanságok miatt az ország máris technikai recesszióba süllyedt – figyelmeztetett hétfőn a National Institute of Economic and Social Research (NIESR). A tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont előzetes becslése szerint a zsugorodott a második negyedévben, és ha ez történik a harmadikban is, akkor az Egyesült Királyság a globális pénzügyi válság óta először kerül újra recesszióba.

Forrás: AFP

Ugyanezt jelezte a múlt héten a költségvetési előrejelzésért felelős hivatal is. A NIESR egy nappal az előtt hozta nyilvánosságra új jelentését, hogy kiderült, ki lesz a konzervatív párt és így a kormány vezetője. Az abszolút esélyes Boris Johnson már korábban közölte:

felgyorsítja a felkészülést a megállapodás nélküli kilépésre az Európai Unióból, hogy ezzel kényszerítse Brüsszelt a Theresa May miniszterelnökkel kötött, a brit alsóházban háromszor elbukott megállapodás módosítására.

A legújabb határidő október 31., ekkor kell távoznia az Egyesült Királyságnak az unióból, és a NIESR szerint még rendezett kilépés esetén is csak 1 százalékos GDP-növekedés várható az idén, illetve jövőre, az 4,1 százalékosra gyorsul 2019-ben, a font árfolyama pedig 10 százalékkal gyengül. (A font lehetséges mozgásáról bővebben a 11. oldalon olvashatnak.)

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Theresa May Brexit Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek