Magyar gazdaság

Közel 9 százalékkal nőtt az ipari termelés

A járműgyártásban volt a legnagyobb a növekedés.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben nőtt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésében.

A KSH közlése szerint 2019 májusában az ipari termelés volumene 8,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak nagy többsége hozzájárult.

Fotó: AFP

A legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben nőtt.

A termelés az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal emelkedett.

 

ING comment

A tegnapi rendkívül gyenge kiskereskedelmi adat után az ipari teljesítmény némi kárpótlást jelent. Nemcsak, hogy a piaci várakozást felmúlva növekedett az ipari kibocsátás, de még gyorsult is az áprilisi teljesítményhez képest.

Mindez pont elég volt ahhoz, hogy semmissé tegye az igen gyenge áprilisi ipari teljesítményt. Ezzel a korrekcióval a második negyedév eddigi teljesítménye csak kis mértékben marad el az első negyedévitől, ugyanakkor tehát továbbra is lassulás látszódik.

Bár a KSH adatközlésében túl sok részleteket nem árult el, de azt igen, hogy a jó teljesítmény gyakorlatilag kizárólag az autóiparhoz köthető, miközben a másik két nagyobb feldolgozóipari ágazat, az elektronikai- és az élelmiszeripar átlag alatti bővülést mutatott fel.

Egyelőre Magyarországot tehát érdemben még nem érte el a német feldolgozóipari összeomlás, amelynek újabb jele volt a mai adatközlés a drasztikusan visszaeső rendelésállományról.

Összességében úgy látjuk, hogy az első öt hónapban látott 6,7 százalék körüli magyar ipari növekedés fenntartása jelentős kihívás lesz a gyengélkedő külső környezet tükrében, és inkább 6 százalék körüli növekedést várunk az év egészére.

KSH gépgyártás növekedés
Kapcsolódó cikkek