Magyar gazdaság

Rendet tesznek Rómában

Velencéhez hasonlóan Rómának is elege lett a turistákból. Vége az utcazenélésnek, nem lehet szerelem-lakatot elhelyezni, és a Colosseumnál sem fagyizunk többet.

Ahogy a helyiek fogalmaznak,

Róma az idegösszeomlás szélén áll a rendetlenkedő turisták miatt.

Éppen ezért a városi tanács újragondolta és pontosította a helyiekre és a turistákra egyaránt vonatkozó szabályokat, amelynek eredményeként létrehoztak egy városi illemkódexet, amely előírja, hogyan lehet, illetve nem lehet az olasz fővárosban viselkedni. A rendeletek frissítése és kibővítése igencsak aktuális volt, ugyanis a szabályok közül néhány még 1947-ből származik.

Lassan semmit sem szabad az olasz fővárosban

Nézzük meg konkrétabban, hogy ha Rómába látogatunk, milyen szabályokat kell betartanunk!

Mostantól tilos a férfiaknak félmeztelenül mászkálni a városban.

A római városi tanács szerint ez egyáltalán nem kizárólag a turisták jellemzője. A helyiek is szeretnek az olasz forróságban félmeztelenre vetkőzni, de ennek most vége.

Elegük lett az invázióból

Velence és Edinburgh után most Amszterdam is besokallt az odaérkező turistáktól. Az ország vezetése ezért programot hirdetett, amelynek célja, hogy eloszlassák a fővárosba érkező tömegeket.

Az új szabályok értelmében a város megtiltja a közkedvelt love-padlocksok (szerelemlakatok) elhelyezését is. Az olaszok és a külföldről odalátogatók is olyan mennyiségű lakatot raktak ki a város különböző pontjain (hidakon, kerítéseken), hogy már elrondította a látképet. Aki innentől szerelemlakatot rak ki Rómában, az pénzbüntetésre számíthat.

Róma mindig örömmel és melegszívűen fogadja majd az ide látogató vendégeket, ám ez nem jelenti azt, hogy toleráljuk a rossz magatartást és a városnak okozott károkat

– hangsúlyozta Virgina Raggi, Róma polgármestere.

Éppen ezért továbbra sem megengedett a szökőkutakban való pancsikálás, hűsölés. Bármennyire is meleg tud lenni az olasz fővárosban, a városi vezetésnek elege lett abból, hogy lassan napi szinten kell fertőtleníteni a város szökőkútjait a benne fetrengő turisták miatt.

Komoly büntetésre számíthat, aki megmártózna a Trevi-kútban
Fotó: AFP

„Tisztítják a levegőt” többek közt a Vatikán környékén is, tekintve, hogy betiltják a szervezett csoportos látogatásokat, és a csoportos kocsmatúrákat sem engedélyezik. Ugyanez vonatkozik a Colosseum környékére. A városi tanács azért volt kénytelen ezt a döntést hozni, mert a nevezetességek körül szinte moccanni sem lehetett már.

A régi szabályozásokat frissíteni kellett, hogy igazodjanak a modern társadalom igényeihez

– mondta Marco Cardilli, a Római Tanács biztonsági képviselője.

Új szabályt hoztak a nyilvános ivókutak használatát illetően is. Higiéniai okok miatt tilos, hogy az emberek szája hozzáérjen a csőhöz, innentől csak úgy lehet inni – például a híres Trevi-kútból is – ha megoldják, hogy közvetlenül a szájukba spricceljen a vízsugár, vagy ha a kezükből tölcsért alakítanak ki. Ez ugye mindannyiunknak ismerős még gyerekkorunkból a játszótérről?!

Idén nyártól tilos koldulni, kéregetni, illetve engedély nélkül zenélni a közlekedési eszközökön vagy az utcán. A tanács szerint az utóbbi időben nagyon megugrott a turistákat zaklató koldusok száma, így ezt a jelenséget is megfékezik.

A helyiek nem teregethetnek már kötelekre
Fotó: AFP

A városi képet színessé és egyedivé tevő korhű ruhában grasszáló egyéneket sem tolerálja tovább a város. A római birodalom katonáinak szerelésében pózoló férfiakkal néhány euró ellenében lehetett eddig fotózkodni, ám most ennek is vége.

Amennyiben azonban a birodalmi katonának öltözött férfiakat közös fotózkodáson kapják rajta, 400 eurós (130 ezer forint) bírságra számíthatnak.

A helyi lakosoknak megtiltják, hogy a házak közé kifeszített kötelekre teregessék kimosott ruháikat. A városi látképből minden bizonnyal ez is hiányozni fog, hiszen túlzás nélkül mondhatjuk, a kötélre teregetett ruhák látványa egyik legjellegzetesebb eleme volt a Rómában készült képeknek.

Ezentúl csak nappal lehet Róma utcáin iszogatni
Fotó: Shutterstock

Korlátozni fogják az alkohol árusítását is: este 10 és reggel 7 óra között nem lehet majd a boltokban alkoholt árusítani. Tíz óra után nem lehet majd a közlekedési eszközökön, illetve parkokban italozni,

este 11 óra után pedig egyáltalán nem lehet majd közterületen alkoholt fogyasztani.

Vége a Spanyol-lépcsőn való fagyizásnak, gyrosozásnak is. Az új szabály értelmében ugyanis a közkedvelt turisztikai látványosságok, mint például a Trevi-kút, a Colosseum vagy éppen a Spanyol-lépcső környékén tilos lesz folyós, ragacsos (messy street food) ételeket fogyasztani.

Erősödik a velencei mozgalom

Az új szabályokkal Róma a velencei mozgalmat akarja tovább erősíteni, hiszen Velencéhez hasonlóan a fővárosban is tarthatatlanná vált a helyzet. Virginia Raggi, Róma polgármestere továbbá arról is beszámolt, hogy az intézkedéseknek ezzel még koránt sincs vége, a jövőben további szabályokat hoznak, amely által megtisztítják a várost a randalírozó turistáktól, így Rómának nagyobb esélye lesz visszanyerni kulturáltabb önmagát.

Róma Olaszország Virginia Raggi turisták
Kapcsolódó cikkek