Magyar gazdaság

Fals hírek szivárogtak ki a G7-csúcsról

Megbízták a G7 országcsoport vezetői Emmanuel Macron francia elnököt azzal, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át a perzsa államnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben – közölte vasárnap egy francia diplomáciai forrás a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón.

A G7 vezetői szombat este egyetértésre jutottak abban, hogy

az elsődleges célkitűzés továbbra is az, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, és csökkenjen a feszültség a Perzsa-öböl térségében.

A G7-csoport idei elnökeként a francia államfő kapott felhatalmazást arra, hogy a tanácskozáson elhangzottak alapján tárgyalásokat folytasson az iráni hatóságokkal – közölte a forrás, aki további részleteket nem árult el.

Tanácskoznak a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői
Fotó: AFP

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy

meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

Eltérő a véleménye Észak-Korea újabb rakétatesztjéről az amerikai elnöknek és a japán miniszterelnöknek: vasárnap Biarritzban Donald Trump úgy vélte Phenjan nem sértett semmiféle megállapodást, Abe Sindzó megítélése azonban ezzel ellentétes volt.

A francia és az amerikai elnök tagad

Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, „közös üzenetet” megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott „hivatalos megbízást” a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.

„Trump elnöknek igaza van. A G7 informális klub, nem adunk hivatalos mandátumot egyikünknek vagy másikunknak, ilyen nem létezik. Abban állapodtunk meg tegnap, hogy folytatjuk a cselekvést, mindenki a maga részéről

- mondta sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki korábban az LCI hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy ”közös üzenetet„ fogalmaztak meg a résztvevők az iráni nukleáris kérdésről.

”Megegyeztünk arról, hogy mit fogunk mondani Iránról, közösen, a G7-eknek van üzenetük a céljainkról, és az a tény, hogy ezeket osztjuk, fontos részlet, segít elkerülni a megosztottságot, amely valójában mindenkit gyengít„ – fogalmazott a hírtelevízióban vasárnap délelőtt Emmanuel Macron. ”Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához. Közös üzenetben állapodtunk meg, ami az én szememben értékes, valamint egy akciótervről, amely lehetővé teszi valamelyest az álláspontok kibékítését„ – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök ezt követően bejelentette, hogy jóllehet támogatja Emmanuel Macron fellépését Irán irányába, az Egyesült Államok saját kezdeményezésekkel lép fel a kérdésben.

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

Trump és Sindzó eltérő véleményen

Nem örülök ugyan, de Kim Dzsong Un nem sértett semmiféle megállapodást

- mondta Trump a G7-csúcstalálkozó helyszínén, emlékeztetve arra a „jó szándékú” levélre, amelyet a hónap elején kapott. Abban az észak-koreai vezető jelezte: rövidesen folytatni kívánja a tárgyalásokat országa atomprogramjáról az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával, egyben „bocsánatot kért” a korábban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletek miatt.

Abe Sindzó ugyanakkor azt hangsúlyozta, „A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértése”.

Abe Sindzó japán miniszterelnök (b) és Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Phenjan új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett. A híradás szerint a szombaton végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy „hatalmas fegyverről” van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését – emelte ki a phenjani vezető.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások felújítása esetére.

Trump rárepült Kínára

Donald Trump amerikai elnök szerint nem okoz feszültséget a G7-országcsoport Biarritzban összegyűlt vezetőinek körében, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi háborúban áll Kínával. Újságírók érdeklődésére Trump határozottan állította:

nem hallott semmi olyasmit, hogy bárki bírálná őt az importvámok kivetése miatt.

Sajtójelentések szerint azonban több ország vezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi vita negatív hatással lehet a világgazdaságra. Boris Johnson brit kormányfő épp vasárnap délelőtt fogalmazott úgy, hogy inkább a kereskedelmi békét kedveli, és nem támogatja importvámok kivetését.

Zuhantak a tőzsdeindexek a pénzügyi piacokon, miután Washington a napokban újabb importvámok kivetését jelentette be, összesen 550 milliárd dollár értékű kínai termékre, válaszul Peking korábbi vámemelésére.

Donald Trump amerikai elnök a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetőinek tanácskozásán
Fotó: MTI/EPA/Pool/Jeff J Mitchell

Donald Trump a G7-csúcstalálkozón azt mondta: egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket hozni Pekinggel szemben, és nem hirdet szükségállapotot, amely – saját megítélése szerint – felhatalmazná őt arra, hogy elrendelje az amerikai vállalatok távozását Kínából.

Ehhez jogom van, ha akarom, országos szintű szükségállapotot rendelhetnék el. De pillanatnyilag ez nem áll szándékomban

- mondta az amerikai elnök, aki pénteken egy Twitter-üzenetben utalt arra, hogy felszólította az amerikai cégeket, kezdjék el felkutatni a kínai piac alternatíváját, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést.

A Kínával szembeni stratégiája mellett azonban továbbra is kitartott, és azzal vádolta meg Pekinget, hogy évente 300-500 milliárd dollár értékű szellemi tulajdont lop el az Egyesült Államoktól, amely emiatt évente 1000 milliárd dolláros veszteséget szenved el. „Ez szükségállapotnak tekinthető” – jegyezte meg Trump. Kijelentette azt is, hogy végül Kína engedni fog az amerikai követeléseknek, és változtatni fog az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi kapcsolatán. „Tárgyalásokat folytatunk. Ők is ugyanannyira akarják a megállapodást, mint mi” – mondta Trump.

Titkos tárgyalások Franciaország és az USA között

Titkos tárgyalások kezdődtek a francia és az amerikai kormány képviselői között a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében. Ez utóbbiak miatt korábban Donald Trump amerikai elnök ellenlépésként vámokat helyezett kilátásba a francia borokra. A francia sajtó értesülése szerint

a két ország kompromisszumként egy nemzetközi kidolgozásában állapodott meg.

A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő francia hetilap és a France2 közszolgálati televízió fotókkal illusztrált tudósításban számolt be arról, hogy Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter szombaton a Biarritztól mintegy harminc kilométerre található Saint-Pée-Sur-Nivelle-ben található nyaralójában látta vendégül amerikai kollegáját, Steven Mnuchint és Lawrence Kudlowt, a Fehér Ház gazdasági tanácsadóját, akikkel az amerikai internetes óriáscégekre kivetett francia adókról egyeztetnek.

A Google-t, az Amazont, a Facebookot, az Airbnb-t (GAFA) és más hasonló nagyvállalatokat Párizs arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval, hogy túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Az érintett cégek diszkriminatívnak nevezték a döntést, az amerikai elnök pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba, egyebek mellett a francia borok vámjának megemelését. A Lawrence Kudlowt által „nagyon nagy hibának” nevezett, 2019. január 1-én életbe lépett francia adók az amerikai szolgáltatók forgalmának mintegy három százalékát teszik ki.

Emmanuel Macron (b) és Donald Trump

A francia sajtó szerint a kompromisszumkeresés érdekében a francia kormány az amerikai fél által elfogadhatóbbnak tekintett megoldást tett le az asztalra Biarriztban, és azt Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnök szombati munkaebédjükön jóváhagyta.

Az elképzelés szerint a francia adót egy nemzetközi adó váltaná fel, amelyen a párizsi székhelyű Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) már dolgozik, és amelyet a jövő év elejére véglegesít. A francia kormány jelezte, hogy visszavonja a francia adót a nemzetközi adó elfogadása esetén, ezzel a Párizs és Washington eltemethetné a kérdésben a csatabárdot.

Az OECD javaslata október végére készül el, és nemcsak a GAFA-cégeket, hanem valamennyi olyan nagyvállalatot érintene, amely a piacát nem kizárólag abban az országban fejleszti, amelyben az állandó székhelye található, és úgynevezett adóoptimalizálását gyakorol.

Miután a francia és az amerikai elnök az elvi kérdésekben megállapodott, a két kormány képviselői között vasárnap délelőtt folytatódott az egyeztetés, amely a francia sajtó értékelése szerint azt tükrözi, hogy mindkét fél támogatja az előrelépést a kérdésben.

 

Emannuel Macron G7
Kapcsolódó cikkek