Magyar gazdaság

Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről

A tartós betegségben szenvedők sok esetben jogosultak adó-visszatérítésre, erről a lehetőségről azonban még mindig kevesen tudnak.

Összesen már évi 96 600 forintot igényelhet vissza az adójából jövőre az, aki valamilyen tartós betegségben szenved, és igazolni is tudja – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Molnár Anita családi adótanácsadó, a Tudatos Adózó szakértője. Ez a lehetőség egy korábbi kormányrendelet alapján nyílt meg, amely tételesen felsorolja azokat a betegségcsoportokat, amelyek fennállása esetén az adózónak kedvezmény jár.

Aki ezekben nem találja meg a sajátját, annak érdemes a csoportokhoz rendelt részletes betegséglistát is sorra vennie, a visszatérítés ugyanis a lajstromban szereplő összes tünetre jár

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A hatályos szabályokból kitűnik, hogy leginkább a rosszindulatú daganatos megbetegedések támogatottak, de a visszatérítés a különböző hallási és látási fogyatékosságok és számos mentális betegség, például a Down-szindróma esetében is igénybe vehető. Továbbá visszaigényelhetik adójuk egy részét az I-es és II-es típusú cukorbetegek is.

Az utóbbi csoport már önmagában figyelemre méltó, mivel Magyarországon egyes becslések szerint 1,5-2 millióra tehető az ebben a két betegségben szenvedők száma.

Ezt a mutatót figyelembe véve, és azt, hogy visszatérítés címén a mindenkori (ez 2020-tól bruttó 161 ezer forint) 5 százalékának megfelelő összeg jár, az kalkulálható, hogy a jövő évi adóévben a diabéteszes embereknek az állam akár milliárdos összegű adótömeget írhatna jóvá. „Ez a nagyságrend azonban a valóságban nem feltétlenül teljesül, mivel rengetegen vannak itthon, akik nincsenek tisztában cukorbetegségükkel, így elesnek ettől a támogatástól” – hangsúlyozta Molnár Anita. A betegségek köre egyébként 2009 óta érhető el, a lista idén januárban bővült legutóbb. Az ebben az évben felkerült betegségekre visszamenőlegesen is lehet adókedvezményt kérni, ebben az esetben viszont önellenőrzési kérvényt kell benyújtani az adóhivatalhoz, amely az adózó korábbi éveinek bevallásait megvizsgálva eldönti, hogy jogosult lehet-e a támogatásra.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

összeg 2020 adóvisszatérítés tartós betegség
Kapcsolódó cikkek