Magyar gazdaság

Döntött a Moody's Magyarország adósbesorolásáról

A Moody's nem változtatott Magyarország államadós-besorolásán: a hitelminősítőnél továbbra is „Baa3” szintű osztályzattal tartják nyilván a magyar adósbesorolást, stabil kilátással. Az osztályzat a Moody's módszertanában a befektetésre ajánlott államadós-minősítési kategória alapszintje.

Ez volt a Moody's utolsó idei magyar felülvizsgálati időpontja. A Moody's honlapján közleményt sem adott ki péntek este Magyarországgal kapcsolatban. Magyarország a másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings további idei menetrendjében nem szerepel már.

Legutóbb, augusztusban a Fitch és az S&P vizsgálta, illetve vizsgálhatta volna a magyar adósbesorolást: a Fitch megerősítette Magyarország „BBB” szintű, stabil kilátású államadós-besorolását, míg az S&P-nél nem született érdemi döntés.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A Moody's három éve nem változtatott az adósbesoroláson

A Moody's az idei első magyar felülvizsgálatot május 3-ára tűzte ki, de aznap végül nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást a „Baa3” szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A hitelminősítő legutóbb 2016. november 4-én hajtott végre a kitűzött felülvizsgálati időpontban módosítást: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi „Ba1”-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású „Baa3”-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Pénteken a Moody'son volt a sor – Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP

Idén az S&P és a Fitch is javított már a magyar adósbesoroláson

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings az idén felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait.

Február 15-én a Standard & Poor’s egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról. Mindkét minősítő magyar osztályzatának kilátása is stabil.

adósbesorolás hitelminősítő hitelminősítés Moody's
Kapcsolódó cikkek