Magyar gazdaság

A Fitch is felminősítette Magyarországot

Kettőből kettő: az S&P után a Fitch Ratings is felminősítette a magyar adósbesorolást. A hitelminősítő egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolta a lépést.

A Fitch Ratings egy fokozattal, „BBB mínusz”-ról „BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását stabil kilátással – jelentette be péntek éjjel az amerikai tőzsdezárást követően a hitelminősítő.

A hitelminősítő indoklásában többek között kiemelte, hogy

  • csökkent az ország külső adóssága;
  • az államadósság összetétele is kedvezőbb lett (mindössze ötöde van külföldi devizában);
  • folyamatosan többletes a folyó fizetési mérleg;
  • de megemlítik a külföldi tőkebefektetéseket is.
  • Indoklásában a cég kiemelte: saját számítási módszere alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent. A Fitch megjegyzi, hogy a listáján hasonló besorolással szereplő szuverén adósok nettó külső adósságrátájának mediánértéke jelenleg 7,8 százalék.

    A hitelminősítő szerint a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos – jóllehet most már szűkülő – többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások.

    A forintot nem hozta lázba a döntés

    A forint árfolyama érdemben nem reagált a Fitch bejelentésére.

    A forint árfolyamának alakulása péntek este
    Fotó: TradingView

    Az euróval szemben a döntés előtt 317,65 körül mozgott az árfolyam a bankközi devizapiacon, majd a felminősítés után 317,75-ig gyengült a forint az uniós fizetőeszközzel szemben.

    Elemzők szerint indokolt volt az újabb felminősítés

    Az MTI által megkérdezett elemzők szerint indokolt és várható volt Magyarország újabb felminősítése. Úgy vélik többek közt, hogy

    – a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években;

    – a hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon dinamikusan növekszik;

    – illetve a pozitív döntést a kedvező makrogazdasági pálya és a csökkenő pénzügyi sérülékenység magyarázza.

    A magyar adósbesorolás már csak a Moody'snál van a befektetési kategória alapszintjén

    A Fitch legutóbb tavaly augusztusban vizsgálta a magyar osztályzatokat: a hitelminősítő akkor megerősítette változatlan pozitív kilátással Magyarország „BBB mínusz” befektetési ajánlású államadós-besorolását.

    Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency / AFP

    A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch immár „BBB”, a Moody's Investors Service ennél eggyel lejjebb, a befektetési kategória alapszintjén („Baa3”), az S&P Global Ratings a múlt pénteki felminősítés óta ennél egy fokozattal jobb, „BBB” hosszú távú osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot. A Fitch Ratings 2017 óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tartott érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra.

    Hatszor vizsgálják idén a magyar adósbesorolást

    A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, azaz még négy maradt. A Fitch Ratings az idei második felülvizsgálatot a Standard & Poor’s második időpontjával azonos napra, augusztus 16-ára tűzte ki. A Moody's 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

    A Standard & Poor's egy hete felminősítette Magyarországot

    Legutóbb az S&P vizsgálta a magyar adósbesorolást: múlt pénteken egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását a hitelminősítő.

    A magyar gazdaság külső fizetési pozíciója erőteljes, a nettó külső adósságráta tavaly a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka alá süllyedt a 2010-ben mért 55 százalékról – közölte elemzésében a pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings). Mint írták, jóllehet, a magyar folyómérleg-egyenleg többlete már csökken, a cég várakozása szerint azonban a lebegő árfolyamrendszer és a továbbra is alacsony munkaköltség legalább középtávon fenntartja a magyar gazdaság külső versenyképességét.

    Elemzők szerint indokolt és várható volt, hogy az S&P felminősítette Magyarországot.

    Az MNB üdvözölte az S&P döntését, és bízik benne, hogy a többi hitelminősítő is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét.

    hitelminősítés Fitch Ratings
    Kapcsolódó cikkek