Magyar gazdaság

Véget vetnének a profitutaztató trükköknek

Felszámolná a nemzetközi nagyvállalatok adóztatásával kapcsolatos bizonytalan pontokat az OECD, és lehetővé tenné, hogy az egyes országok a piacukon keletkezett profit után adót vessenek ki a multikra.

Közzétette a nagy nemzetközi cégek korrektebb adóztatására vonatkozó javaslatát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A cél, hogy modern, globális társaságiadó-rendszer jöhessen létre, hiszen az aktuális szabályok még az 1920-as évekből származnak, és már nem nyújtanak megfelelő alapot a dinamikus ütemben globalizálódó világ adózási kihívásaira.

Fotó: Getty Images

Számos ország jelezte már, hogy modernizálni kellene az aktuális adórendszert, sok digitális nagyvállalat trükközik ugyanis azzal, hogy nem ott fizet adót a nyeresége után, ahol az keletkezett, hanem egy számára kedvezőbb adózási feltételeket nyújtó országban.

Ebből például Írország rengeteget profitál, hiszen a többi között a Facebook és a Google is ott adózza le európai bevételeit. Ugyanakkor az Európai Bizottság jogszerűtlennek ítélt meg olyan adókedvezményeket is, amelyeket Luxemburg és Hollandia kínált nagyvállalatoknak. Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos épp a héten jelezte, hogy amennyiben 2020 végéig nem születik globális megállapodás a digitális adóról, az EU készen áll arra, hogy önállóan cselekedjen.

Az OECD azonban úgy látja,

globális megoldásra lenne inkább szükség, és jelentésében kitért arra, hogy csak növeli az egyes országok közötti feszültséget, hogy egyre több állam veti ki a maga digitális adóját.

Az OECD-javaslat értelmében az országok már nemcsak akkor vethetnének ki adót a vállalatokra, ha azok fizikailag is jelen vannak náluk, hanem akkor is, ha a piacukon profitjuk keletkezik. A változás csak azokat a nemzetközi vállalatokat érintené, amelyek globális éves bevétele meghaladja a 750 millió eurót.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet OECD
Kapcsolódó cikkek