BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátországba is jut a répatermésből

Az eddig feldolgozott cukorrépatermésből számolt adatok szerint az átlagosnál gyengébb a termésátlag, de a terület negyedéről még nem takarították be a répát, a múlt heti esők pedig javíthattak a hozamon.

A múlt hét közepéig a cukorrépa termőterületének 51 százalékáról származó termést dolgozták fel, és a betakarítandó területnek körülbelül a 75 százalékán szedték már fel a répát – mondta a Világgazdaságnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára. A hét második felében leállt a betakarítás, mivel elég sok eső esett. A terméseredmény egyelőre nem túl jó, hektáronként 50 tonna körül van, és 15,6 százalék a cukortartalom, ami szintén gyengének számít.

Kelemen István szerint azonban ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, ennél jobb is lehet a tényleges hozam. A cukorgyári nyilvántartás szerint ugyanis a termésátlagnál egy-egy tábla teljes területét veszik figyelembe, holott lehetséges, hogy az onnan származó összes répát még nem dolgozták fel – magyarázta a főtitkár. Emellett a későn szedett répák jobb minőségűek, mint a koraiak. A szeptemberben betakarított termést az aszály megviselte, azóta azonban esett az eső, ami javított a hozamon. A múlt heti csapadék után a cukortartalom némileg csökken, de arányaiban kevesebbel, mint amennyivel a mennyiség növekszik, lényegesen, akár 20 százalékkal is több lehet a termés.

Az idén csökkent a termőterület, a jövő évi vetésekről azonban még korai lenne bármit mondani. Az egyetlen magyarországi cukorgyárat, a kaposvárit üzemeltető Magyar Cukor Zrt. már kiküldte a szerződésjavaslatát a termelőknek. A CTOSZ főtitkára szerint azonban most még mindenki arra vár, hogy kiderüljön, pontosan mit produkált idén a cukorrépa, a szerződéskötések decembertől indulhatnak. „Elkésve nem vagyunk, mert ha jövő tavaszig megállapodnak a gazdák a gyárral, akkor időben megkaphatják a vetőmagot, március végénél, április elejénél korábban amúgy sem vetnek” – tette hozzá.

A termés egy része horvát cukorgyárakba, a Barcstól közúton 18 kilométerre lévő Verőcére és a magyar határhoz szintén közel fekvő Eszékre megy, az idén körülbelül 120-140 ezer tonna. A horvátok árkondíciója lényegesen jobb, mint a magyar gyár által ajánlott – mondta a főtitkár. Több termésre is vevők lennének, de mivel nagy tömeget kell mozgatni, különösen fontosak a logisztikai adottságok: az oda szállítók közül a déli határtól legészakabbra gazdálkodó cukorrépa-termelő kiskunlacházi. A horvátok a határhoz közelebbi termelőknek 32 eurót adnak tonnánként, míg például a kiskunlacháziaknak 30-at, mert a szállítási költséget teljes mértékben a vevő cukorgyárak viselik. A hazai beszállításnál viszont a szállítási költség negyedét a termelőknek kell állniuk. Az is nagyon lényeges szempont, hogy december közepéig a horvátok egy összegben kifizetik a répa árát, míg a Magyar Cukor Zrt.-nél csak az ár egy – igaz, jókora – hányadát kapják meg a termelők a kampány után két héttel, a maradékot pedig júliusban. Ha mindent összeadunk, a Magyar Cukor Zrt. ára nem jobb a tonnánkénti 26-26,5 euró­nál, ez áll szemben a horvátok 30-32 eurójával. Idén szeptemberben a CTOSZ megújította a két horvát gyárral 2012-ben kötött szakmaközi egyezményt, így újabb öt évig él a megállapodás. Kelemen István szerint a hazai termelők helyzetén javít a horvát gyárak kereslete, mert az, hogy van a piacon másik vevő, támaszt ad a Magyar Cukor Zrt. árainak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.