Magyar gazdaság

Ismét száguldhatott a hazai gazdaság

A július–szeptemberi időszakban 4,7 százalékkal emelkedhetett a bruttó hazai össztermék az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint.

A harmadik negyedévben 4,7 százalékkal bővülhetett a magyarországi gazdaság a tavalyi július–szeptemberi időszakhoz képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint. A negyedéves alapon mért bővülés üteme megközelítette az 1 százalékot – felmérésünk alapján 0,95 százalék lehetett. Ez továbbra is erőteljes konjunktúrát jelez, különösen az euróövezettel összehasonlítva, ahol mindössze 0,2

százalékos növekedést mértek a második negyedévhez képest az Eurostat előzetes becslése szerint. Az éves alapon számolt 1,1 százalékos dinamika alapján a közös valutát használó országokhoz képest 3,6 százalékpont lehetett Magyarország növekedési előnye. A Világgazdaság összesítése szerint az idén 4,7 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon. Az erős havi adatok alapján nem kizárt, hogy a az idén is megközelíti az 5 százalékot – mondta lapunknak Szendrei Vanda, az Oxford Economics elemzője. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkanaphatással korrigált bővülés 4,6 százalék lehet, valamivel elmaradhat a nyers adattól. A dinamizmust továbbra is a szolgáltatások nyújthatják, a lanyhuló építőipart pedig a felfutó ipari termelés ellensúlyozhatja – tette hozzá a szakértő. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője adta a legmagasabb előrejelzést, szerinte a naptárhatásnak köszönhetően a harmadik negyedévben 5 százalékkal emelkedett a gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához képest. Ez nemhogy lassulás, de 0,1 százalékpontos gyorsulás lenne az április–júniusi adathoz viszonyítva. Igaz, az igazított adatok alapján 5,2 százalékról 4,8 százalékra mérséklődhetett a dinamika. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a német gazdaság stagnálása ellenére dinamikus maradhat a magyarországi növekedés, a válság jelei nem látszanak.

A globális trendek egyre erőteljesebben érvényesülhetnek, ezért a növekedés fokozatosan lassulhat, ez az építési jellegű projekteknél már látható – mondta Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője. A romló nemzetközi hangulatindexek az lassulását vetítik előre, ami különösen az ország feldolgozóipari kivitelében jelenhet meg. A szakértő hozzáfűzte: a 8 százalék fölé gyorsult reálbérindex azt mutatja, hogy a háztartások fogyasztása és beruházási aktivitása továbbra is dinamikus marad, és a piaci szolgáltatások is kedvezően alakulhatnak. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese arra figyelmeztet, hogy jövőre a beruházások lassulása miatt a gazdasági növekedés is 2,9 százalék körülire mérséklődhet, ami azt jelzi, hogy 2019 az üzleti ciklus csúcsa. Suppan Gergely viszont nem vár látványos lassulást, mivel a munkaerőhiány és a régiós bérverseny miatt erőteljes maradhat a bérkiáramlás, ez pedig támaszt adhat a fogyasztásnak és a beruházásoknak. Az uniós források felhasználása áthúzódik 2020-ra, mivel sok EU-s pénzt kiosztottak, de egyelőre nem használtak fel. A szakember kiemelte: nagy mennyiségű beruházás készül el, ez az exportkapacitásokon keresztül támogatja a növekedést.

Ezek is érdekelhetik