Magyar gazdaság

Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a salgótarjáni kórháznál

A számvevőszék a megállapítások alapján 12 javaslatot fogalmazott meg.

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház 2015-2017-es gazdálkodásában, a szervezet a megállapítások alapján 12 javaslatot fogalmazott meg.

Az ÁSZ közleményében azt írta: a 2015-2017-es időszakra kiterjedő ellenőrzés megállapította, hogy a kórház

nem tartotta be a költségvetési fegyelemre vonatkozó törvényi előírásokat, belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit.

Emellett nem volt szabályszerű a pénzügyi és vagyongazdálkodása, a kórház vezetője pedig nem építette ki a korrupciós helyzetek megelőzésére szolgáló integritási kontrollokat.

Fotó: MW

A számvevőszék hozzátette, az egészségügyi intézmény leltárral alátámasztotta a költségvetési beszámoló mérlegtételeit, de a könyvelés, a kötelezettségvállalás nyilvántartása, a maradvány megállapítása és a vagyongazdálkodás területén feltárt szabálytalanságok miatt a beszámoló nem mutatott valós és megbízható képet a kórház pénzügyi és vagyoni helyzetéről.

A kórház kialakította a teljesítmény mérésére szolgáló követelményeket, ám a belső kontrollrendszer, a pénzügyi és a vagyongazdálkodás működése során feltárt hiányosságok miatt a teljesítménymérés feltételei nem álltak fenn

– írták.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a kórház főigazgatójának tizenegy, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójának pedig egy javaslatot fogalmazott meg, az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

gazdálkodás hiányosságok Állami Számvevőszék (ÁSZ) Szent Lázár Megyei Kórház Salgótarján
Kapcsolódó cikkek