Magyar gazdaság

Magasabb bér és juttatás is járt ebben az évben

Egy magyarországi vállalati ügyvezető 18 millió forintos céges autóval jár, és a teljes éves bére meghaladja a 28 millió forintot.

Amíg egy magyarországi vállalati ügyvezető 18 millió forintos céges autóval jár, és a teljes éves bére meghaladja a 28 millió forintot, addig egy szakirányú végzettségű munkavállaló csak alig 5 milliós szolgálati autóra és 7 milliós bérre számíthat – többek között ez derült ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint a Managementberatung Kienbaum legfrissebb, 2019–2020-ra vonatkozó tanulmányából. Az október–novemberben készült felmérésben nyolcvan magyar vagy magyarországi leányvállalattal rendelkező, főként a termelésben tevékenykedő vállalat mintegy 15 ezer munkavállalója vett részt.

Fotó: Shutterstock

A megkérdezett vállalatok túlnyomó többsége 2,4–9,2 százalékkal emelte dolgozóinak bérét 2019-ben – mondta a kutatás részleteinek ismertetésekor Sághy András fejvadász, a Managementberatung Kien­baum országmenedzsere. Hoz­zá­tette: az ügyvezetőknek 1,6, a szakirányú végzettségűeknek 1,5, a vezető beosztásúaknak 1,4, az alkalmazottaknak, illetve a szak- és fizikai munkásoknak 1,2 százalékkal emelkedett a fizetésük.

A megkérdezett vállalatok juttatásként legtöbbször céges autót biztosítanak munkavállalóiknak, amellyel az ügyvezetők 93 százaléka, a vezető beosztású munkavállalók fele, a szakirányú végzettségűek 22 százaléka rendelkezik. Emellett sok esetben nyugdíjcélú megtakarítást is biztosítanak a munkavállalóiknak, ez volt a második legnépszerűbb juttatási forma a megkérdezettek körében.

A vállalatok beszéltek arról is, hogy mit tartanak a jövő nagy kihívásainak. Mint kiderült, a munkavállalók minőségét és az elérhetőségüket. „Amíg korábban gyakran lehetett hallani, hogy a cégek Ukrajnából és Romániából importálnak munkavállalókat, addig ma már inkább az egzotikusabb országokból jönnek hozzánk dolgozni” – hívta fel a figyelmet Sághy András.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara béren kívüli juttatások fizetés bérek
Kapcsolódó cikkek