Magyar gazdaság

További áremelkedések jöhetnek

Az uniós tej iránti globális kereslet növekedése miatt folytatódhat a már megindult tejáremelkedés – állítja Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az idén május és október között a nyerstej-felvásárlási átlagárak folyamatosan emelkedtek mind az uniós, mind a hazai piacon. Az EU 28 országának átlagára 1,5, míg a hazai felvásárlási ár ennél is nagyobb mértékben, több mint 6 százalékkal emelkedett ebben a hat hónapban – mondta a Világgazdaságnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Figyelembe kell azonban venni, hogy a hazai árak egy alacsonyabb bázisról indultak – tette hozzá. Mindeközben az olasz spotpiaci árak lényegesen nagyobb emelkedést produkáltak, az elmúlt fél évben csaknem 20 százalékot növekedtek.

A hazai nyers tej felvásárlási árának emelkedése – jellemzően némi késéssel és csak részben, de – megjelent a főbb tejtermékek feldolgozói átadási árában is: a túró, valamint a savanyított tejtermékek 6, a tejföl 4,5, a vaj pedig közel 4 százalékkal drágult – idézte a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatait Harcz Zoltán. Ugyancsak 4 százalék körüli növekedésen van túl a fogyasztói tej feldolgozói átadási ára, kivéve a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejet, amelynek jellemzően stagnált az ára. A trappista sajt ára szintén emelkedett, ennek mértéke azonban már kisebb, 2 százalékos. Ez az áremelkedés ugyanakkor nem fedezi teljesen a feldolgozók költségeinek tényleges növekedését, amely egyrészt az alapanyagárak emelkedéséből ered, másrészt az elmúlt időszakban tapasztalt növekvő logisztikai-disztribúciós és élőmunkaköltségekből – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

Az átadási árak emelését a kereskedők a fogyasztói árakban is érvényesítették, jelentősen eltérő mértékben, a feldolgozóktól, tejtermékektől, illetve attól függően, hogy feldolgozói brandről vagy saját márkás termékekről volt szó. Azt lehet mondani, hogy fél év alatt nagy átlagban 5-8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A következő időszakban itthon további emelkedés várható – mondta Harcz Zoltán –, annak ellenére is, hogy a globális tejtermelést 2018 vége óta jellemző csökkenő trend 2019 augusztusában megállt és pozitív irányba fordult. A 2019. szeptemberi mennyiségi adatok globálisan kis mértékben, 0,5 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Az első háromnegyed év alatt ugyanakkor összességében csak az EU-ban és az Egyesült Államokban nőtt a termelés (0,4, illetve 0,2 százalékkal), a globális versenytársaknál viszont csökkent, Ausztráliában több mint 8, Új-Zélandon pedig 0,5 százalékkal.

Kína a világ egyik legnagyobb tejtermékimportőreként jelentős hatással van az és globális versenytársai tejtermék-kereskedelmére, illetve tejágazatára. Az amerikai–kínai kereskedelmi háború következtében 2019 első kilenc hónapja alatt az előző évinek csaknem a felére esett vissza az USA-ból importált összes tejtermék mennyisége. A kereskedelmi konfliktus egyik legnagyobb nyertese az EU lett, amely 17 százalékos exportnövekedést tudott elkönyvelni, miközben az elmúlt egy évben az európai készletek is alacsony szinten stagnáltak.

Az EU tejtermékei iránti globális és belső kereslet továbbra is erős, kínálati oldalon ugyanakkor a növekedés mérsékelt, így az uniós nyerstej-átlagár további növekedése várható. Ez Magyarországon is érezteti hatását, és a várhatóan tovább emelkedő árak, a termelői és feldolgozói önköltség növekedése, illetve a forint-euró árfolyam változása tovább erősítheti a fogyasztói árak eddig is emelkedő tendenciáját.

tej tejárak tejpiac
Ezek is érdekelhetik