Magyar gazdaság

Magas fizetést ígérnek a hiányszakmákban

A legtöbb szakember az idén a termelő és gyártó szektorból, a logisztika, az egészségügy és az informatika területéről hiányzik a szakértők szerint.

Munkaerőpiaci fordulatra az idén nem lehet számítani, ugyanis egyfajta korrekció és stagnálás látszik a területen. A szakemberhiányt főként a termelő és gyártó szektor, a feldolgozóipar, a logisztika, az egészségügy, az informatika, valamint az oktatás érezheti meg – mondta a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. Szerinte,

míg két-három évvel ezelőtt inkább a nagyvállalatokat sújtotta a hiány, mára a kis- és középvállalkozásoknál is megnőtt a betöltetlen álláshelyek száma, amivel a munkaerő-probléma általánossá vált Magyarországon.

A szakemberhiányban leginkább érintett szektorok köre már két-három évvel ezelőtt is az ideihez hasonlóan alakult, de akkor egyetlen állásra tíz jelentkező érkezett, manapság viszont előfordul, hogy tíz állásra jelentkezik egy ember – magyarázta a szakember.

Tavaly sokszor lehetett hallani, hogy a munkaerő-deficit főként a technikai és műszaki területeket érinti, amit az autóipar teljesítményének globális visszaesése, a Brexit körüli bizonytalanság, illetve az Amerika és Kína között zajló kereskedelmi háború súlyosbított.

Fotó: Beliczay László / MTI

Egyes piaci hírek szerint az IT-terület munkaerőhiánya kezd csillapodni, ám a Reed Specialist Recruitment Hungary munkaerő-közvetítő ezt nem tapasztalja

– közölte lapunkkal Cséke Rita, a londoni székhelyű cég magyar leányvállalatának igazgatója. Szerinte

továbbra is hatalmas igény és keresletet mutatkozik a tapasztalt szakemberek, például a több nyelven beszélő ügyfélszolgálatos kollégák, az üzleti vagy a könyvelő és pénzügyi folyamatokat támogató szakemberek iránt.

A tudást a cégek hajlandók is megfizetni, a bérek területén viszont vegyes a kép, előfordulnak kiugró szegmensek.

Béremelések szinte minden területen előfordultak az elmúlt időszakban, a mértékük átlagosan 8-12 százalékot ért el

– hangsúlyozta Juhász Csongor.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

hiányszakmák fizetés szakemberhiány munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek