Magyar gazdaság

Élénkülnek az igények az új versenyjogi szabályok kidolgozásáért

A francia, az olasz, a lengyel és a német gazdaságért, pénzügyért felelős miniszter aggodalmaskodik az amerikai és kínai riválisok előretörése miatt.

Az új versenyjogi szabályok mielőbbi kidolgozása érdekében írt közös levelet a négy legnagyobb európai ipart képviselő tagállam illetékes minisztere Margrete Vestagernek, az versenyjogi biztosának – közölték brüsszeli diplomáciai források pénteken.

A francia, az olasz, a lengyel és a német gazdaságért, pénzügyért és fejlesztésért felelős miniszter aggodalmát fejezte ki az amerikai és kínai piaci riválisok előretörése miatt. Arra ösztönözték az Európai Bizottságot, hogy a „globális verseny megváltozott jellegéből” kifolyólag fogadjon el munkatervet az elkövetkező hetekben gyakorlati javaslatokkal és szabályokkal e specifikus kihívások kezelésére.

Fotó: Philipp von Ditfurth/dpa

Vestager júniusban javaslatokat vár az érdekelt tagállamoktól a reformokkal kapcsolatban, amelyeknek illeszkedniük kell a bizottság 2020 márciusában induló ipari stratégiájához. Bruno Le Maire és Peter Altmaier francia és német gazdasági miniszterek

több mint egy éve indítottak vitát a versenyjogi szabályok megreformálásával kapcsolatban.

Ez azok után történt, hogy az Európai Bizottság megvétózta a Siemens és az Alstom vasúti üzletágak német és francia kormányok által is támogatott javaslatát, hogy egyesítsék vasúti tevékenységeiket a kínai versenytársakkal szemben. A bizottság az elutasítást azzal indokolta, hogy

az óriásfúzió ellentétes lenne az unió monopóliumellenes szabályaival, és az összefonódás az európai fogyasztók érdekeit sértené.

Németország és Franciaország erre reagálva úgy érvelt, hogy a bizottságnak nincs kellően átfogó képe a versenyhelyzetről, amelyben élesen kirajzolódik az államilag támogatott kínai iparágak növekvő befolyása az európai piacon. Véleményük szerint

a bizottságnak új „piacmeghatározást” kéne bevezetni, amely nagyobb hangsúlyt fektet Kína terjeszkedésére.

A két legnagyobb tagállam aggodalmainak enyhítése érdekében a bizottság tavaly bejelentette, hogy az uniós versenyszabályok korszerűsítésére törekszik, valamint felülvizsgálja az állami támogatásokról szóló iránymutatásokat és a vállalatok közötti megállapodásokat.

2019 decemberében Vestager versenyjogi uniós biztos az nyilatkozta, hogy a bizottság készen áll a versenyjogi szabályok felülvizsgálatára, ezt azonban határidőhöz nem kötötte, arra hivatkozva, hogy az „ilyen folyamatok időbe telnek.”

Európai Bizottság reform tagállam Európai Unió versenyjogi aggodalmak
Kapcsolódó cikkek