Magyar gazdaság

A beruházások pörgették fel a lakásárakat

Több mint duplájára emelkedtek három év alatt a négyzetméterárak az egyik tatabányai lakótelepen, amivel a panelárak drágulását tekintve országos rekordot állítottak be.

A 2015 és 2018 közötti időszakot górcső alá vevő OTP Ingatlanpont szakértői arra mutattak rá, hogy a vizsgált időszakban a legnagyobb áremelkedés a lakótelepi lakások négyzetméterárában Tatabányán, a Dózsakert nevű lakótelepen következett be. Ez azért meglepő, mert a csúcs nem valamelyik fővárosi kerületben, hanem a rendszerváltás gazdasági sokkját elszenvedő ipari városban született.

Bár a tatabányai lakótelep 108,7 százalékos árnövekedési rekordjának hátteréhez hozzátartozik, hogy a drágulás alacsony bázisról indult, és az árak emelkedése az elmúlt három évben sem állt meg a városban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 2016 és 2019 között a megyeszékhelyek közül Tatabányán emelkedtek a leggyorsabb, 93 százalékos ütemben az átlagos négyzetméterárak: a három évvel korábban mért 143 ezer forintról 276 ezer forintra. A megyében ráadásul több olyan város is van, ahol a drágulás mértéke meghaladta a tatabányait. Így nem meglepő, hogy a vizsgált időszakban Komárom-Esztergom vezette a megyék árnövekedési rangsorát 81 százalékos mutatóval, ami meghaladta a fővárosi 68 százalékos adatot is. A megyeszékhelyeken ebben a három évben országosan átlagosan 67, a többi városban 43 százalékkal emelkedett a lakóingatlanok négyzetméterára. Komárom-Esztergom összességében a megyék áremelkedési átlagának csaknem a dupláját hozta.

„A megyében a városi rekordot a Duna partján fekvő Nyergesújfalu tartja, ahol 2016 és 2019 között 99 ezer forintról 219 ezer forintra, vagyis több mint 120 százalékkal emelkedtek az árak. Oroszlányban 96, Esztergomban 87, Komáromban 74, Tatán csaknem 60 százalékos volt a drágulás” – ismertette a cég közleményében Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki a megye ingatlanpiacának felfutását számos tényező együttes hatásának tulajdonítja. Példaként említette a főváros közelségét, a megyét kettészelő M1-es autópályát, az ipari nagyberuházások munkaerőigényét. Mindez a fizetőképes kereslet növekedésével járt, és felhúzta az árakat, egyben felpörgette a lakóingatlanok – a társasházak, lakóparkok és a családi házak – építését. Tatabánya agglomerációs településein egyre szaporodnak az új házak, sok a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, a megyeszékhelyről kiköltöző fiatal a környéken. A szakértő szerint a drágulás üteme a megyében valószínűleg mérséklődni fog, de az növekedésének feltételei megvannak és folyamatosan bővülnek.

Ezek is érdekelhetik