Magyar gazdaság

Pénzmosásgyanú a romániai bankoknál

A román bankszektor fele lehet érintett abban a gyanús pénzügyi tranzak­ció­sorozatban, amelyet a Román Nemzeti Bank felügyeleti bizottsága kezdett vizsgálni. Még sok a kérdőjel, de már felmerültek hasonlóságok a Danske emlékezetes botrányával.

Közel húsz kereskedelmi bank esetében merült fel pénzmosás gyanúja Romániában, a rejtélyes ügy számos elemében emlékeztet a Danske Bank körül két évvel ezelőtt kirobbant botrányra. A több vonalon is vizsgált, egyelőre azonban megannyi kérdőjel által övezett ügyletről a Román Nemzeti Bank (BNR) felügyeleti bizottságának vezetője rántotta le a leplet egy napokban rendezett banki-pénzügyi konferencián.

Nicolae Cinteza szerint 16-17 kereskedelmi pénzintézet érintett „furcsa tranzakcióban”, az egyik bank esetében pedig felmerül a pénzmosás alapos gyanúja.

A bukaresti jegybank pénzmosás megelőzésével foglalkozó főosztálya a vizsgálat során feltárta, hogy a gyanús tranzakciót külföldön kezdeményezték, ám a romániai pénzintézetek nem tettek eleget ügyfél-átvilágítási kötelezettségüknek.

A csalás külföldről ered ugyan, ám annak betudhatóan, ahogyan nálunk alkalmazták az ügyfelek megismerésére vonatkozó rendelkezéseket, egyértelműen elősegítettek, folytattak egy pénzmosási mechanizmust Románia területén

– állapította meg Cinteza.

Forrás: AFP

A jegybanki illetékes szerint a tizenhét bank közül legalább egy különösen érintett az illegálisan szerzett profit törvényes forrásból származó nyereségként való feltüntetésében, a műveleteket egyetlen egység bonyolította le.

A román főügyészség szervezett bűnözés és terrorellenes ügyosztálya által is vizsgált ügylet másik érdekessége, hogy számos bankszámla tulajdonosa egy dél-romániai eldugott falu több tucat lakosa, akik az eddigi vizsgálatok szerint ukrán és orosz állampolgárok társaságában jelentek meg a számlanyitáskor. Ugyanakkor a számlára mindannyiszor külföldről futott be az első összeg.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

PÉNZMOSÁS Románia Román Nemzeti Bank
Kapcsolódó cikkek