Néhány nap alatt állnak át éttermek százai a házhoz szállításra, pótolni igyekezve kieső bevételeik egy részét, és esélyt adva annak, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat. A Wolt ételszállító cégnél a múlt heti bejelentése után kezdték érzékelni a szolgáltatásra jelentkező éttermek számának emelkedését, a második hullám az éttermek 15 óra utáni bezárási kötelezettségének bevezetése után következett. Juhász Alexandra, a Wolt marketingmenedzsere a Világgazdaságnak elmondta: a következő napokban körvonalazódhat, hogy a kereslet hogyan változik. További drasztikus növekedésre pár héten belül számítanak, különösen abban az esetben, ha a kormány intézkedései tovább szigorodnak.
A házhoz szállítók kapacitása most szinte korlátlanul bővíthető, máris nagyon megugrott a hozzájuk jelentkező, egyéb ágazatokban munkanélkülivé válók száma, akik várólistáról bármikor mozgósíthatók.
A talpon maradással próbálkozó éttermek máris szembesülnek azonban a magas áfa hatásával, a helyben felszolgált ételek utáni 5 százalék helyett az elviteles ételek után ugyanis 27 százalékos adót kell fizetni.
Egy belvárosi hamburgerező esetében ez azt jelenti, hogy háromszor annyi hamburgert kell eladni, mint eddig, hogy a bevételből végül ugyanannyi maradjon, illetve még annál is többet, hiszen még komolyabb bevételkiesést jelent, hogy elmarad az italfogyasztás és a korábbi szervizdíj
– érzékelteti a helyzetet Báthory Gergely, a Kertész utcai Kandalló Pub társtulajdonosa. Mint mondja, az áfacsökkentéssel most egy esély lenne arra, hogy az éttermek tudjanak fizetést adni a dolgozóknak.
A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!