A járulékok elengedését, a bérek egy részének átvállalásával munkaerő-megtartási támogatást és a nagy sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését is kéri levelében a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE), amelyet a Miniszterelnökségnek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, valamint a pénzügyi és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak juttatott el. A javaslatok között szerepel továbbá a közüzemi díjak (víz, energia) támogatása, az iparűzési adó csökkentése, a kamarai díjak felfüggesztése, a lízingdíjak átütemezése, valamint a kedvezmények lassú és fokozatos feloldása mellett az újraindítás segítése is.
Bár a koronavírus miatt bevezetett korlátozások racionális intézkedések, drámai következményekkel járnak a több mint 90 hazai kisüzemi sörfőzde számára – írja a KSE. Gyenge Zsolt, az egyesület elnöke a Világgazdaságnak úgy fogalmazott: félő, hogy már nem jöhet időben az állami mentőcsomag, hiszen vannak olyan kisüzemek, ahonnan 30-40 embert bocsátottak el, vagy küldtek kényszerszabadságra. Az utóbbi egy hétben nullára esett vissza a forgalom, és közel állnak a tönkremenéshez. Mint mondta, kevés az iparágban a több lábon álló szereplő, akinek pedig mégis vannak egyéb érdekeltségei, rendszerint azok is a turizmus-vendéglátáshoz kapcsolódnak. Úgy tudja, hogy míg a nagy sörgyárak értékesítésének a 70 százalékát a kiskereskedelem adja, és csak a fennmaradó 30 százalékért felel az éttermeket, kocsmákat, kisvendéglőket és szállodákat tömörítő HoReCa-szegmens, addig a kisüzemieknél ez az arány éppen fordított.
A többség forgalmának 80-90 százalékát a vendéglátóipar révén a hordós sör adja, Gyenge szerint egyeseknél ez az arány 95-97 százalék is lehet. Csak néhány piaci szereplő ágyazódott be úgy az élelmiszerláncokhoz, hogy 60 százalék alatti legyen a hányad. Számos főzde eddig a fesztiválokra is meghatározó bevételi lábként tekintett, csakhogy a járvány miatt ezeket sem tartják meg. A kisüzemi sörfőzdék piaca szezonális és viszonylag fiatal. Ezek a cégek még nem tudtak megfelelő tartalékokat felhalmozni, jóval kevésbé ütésállók, alapvetően beruházási fázisban vannak, ami szintén tőkeigényes. „Mivel a megtakarítások szűkösek, ebben a rendkívüli helyzetben szinte azonnal leépítésekre kényszerülünk. A gyártástechnológiánk a kézműves termékek természetéből adódóan csak kis mértékben automatizált, vállalkozásaink elsősorban a szakképzett és a fizikai munkaerőn alapulnak” – mutatott rá.
A szegmens családi kisvállalkozásai, amelyekben együttesen csaknem 1200 ember dolgozik, most a házhoz szállítással próbálnak legalább minimális bevételre szert tenni. Ali Rawech Szami, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja lapunknak elmondta, hogy sokan ezekben a napokban indítják el a webshopjukat, vagy ha ma már eddig is volt, több energiát fektetnek bele. A vendéglátóipari kintlévőségeket aligha ellensúlyozhatja az e-kereskedelem, de a veszteségek egy részét talán kompenzálja. Az éttermek, kocsmák esetében ugyanis bevett gyakorlat a csúsztatott fizetés: a leszállított sör értékét a vendéglátóhelyi eladások után, utólag ellentételezik. Eddig voltak olyan helyek, ahol egy hét, másutt egy hónap is volt ez az átmenet, de a mostani helyzetben sokan bottal üthetik az akár több tízmilliós lánctartozások nyomát. Gyártói szempontból azért különösen fájó a likviditási nehézség, mert alapanyaghoz újabban csak előre, készpénzes fizetéssel lehet hozzájutni. Az is kérdéses, hogyan alakulnak az élelmiszerláncok megrendelései, amikor a vásárlók többsége inkább lisztből és cukorból spájzol be.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.