A legtöbb hazai szamócatermelő jó minőségű és bőséges termésre számít, mivel idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a köznyelvben epernek hívott gyümölcsnek – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. A köztestület szakértői ehhez hozzáteszik, hogy a képet némileg árnyalják az előző heti hideg és fagy okozta károk.
A piacokon a lédig kiszerelés fogy elsősorban, a héten elindult áruházi beszállításoknál pedig továbbra is a 250–500 grammos, úgynevezett majszolásmentes (zárt) csomagolás a jellemző, de igény mutatkozik a két kilogrammos családi kiszerelésre is. A NAK szerint ezt vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolja.
A szamóca az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importból volt kapható, de a hét végén már folyamatosan kínálják majd az importárunál jobb minőségű, friss magyar szamócát is – közölte az agrárkamara. A magyar szamóca három fázisban érkezik a kereskedelmi forgalomba: ezen a héten a
– részben – fűtött fóliasátras termés, április végén, május elején a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről származó, május közepétől pedig nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.
A kamara szakértői szerint a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a korán leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A magyar áru állaga nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek. A hazai fajták jóval rövidebb idő alatt jutnak el a fogyasztóhoz, ez a különbség pedig ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra való alkalmasság.
A magyarországi üzemi szamócatermő terület – a 2019-es SAPS-adatok szerint – mintegy 650 hektár, amelyen évente az időjárási viszonyoktól függően átlagosan nyolc-tízezer tonna gyümölcs terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében nagyobb mértékű a termelés. Az országban lévő termőfelület mintegy fele fóliasátras hajtatás. Sokan tervezik a „szedd magad” akciók indítását – persze a szigorú egészségügyi előírásokat betartva –, és a házhoz szállításon is többen gondolkodnak, azonban ez az 500 grammos csomagoknál az alacsony üzemanyagárak ellenére sem igazán gazdaságos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.