A borágazatot is rendkívül érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, de a lédig tömegborokat értékesítő, és a diszkontáruházakba, hipermarketekbe szállító, alacsonyabb árkategóriában utazó borászatok nem számoltak be számottevő forgalomcsökkenésről – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Ezekben az üzletekben néhol azt is tapasztalták, hogy – ahogyan a lisztnél vagy a krumplinál – inkább többet vásároltak az emberek, de húsvét után sem fordult elő nagyobb visszaesés. Azok a borászatok viszont, amelyek a minőségi termelést előtérbe helyezve boraik számottevő részét éttermek számára értékesítik, a HoReCa-szektor bedőlésével drasztikus árbevétel-csökkenést kénytelenek elviselni.
Eközben a tavaszi időszak óriási kitettség a szőlőtermelőknek és a borászoknak, mert finanszírozniuk kell az idei termelést és a 2019-es évjárat palackozását, ami óriási tétel. Légli Ottó szerint ráadásul a borászatok túlnyomó többsége gyakorlatilag bizományban szállít, és – kis túlzással – a teljes termékláncot a termelők finanszírozzák. Mint fogalmazott, ez most nagyobb probléma a szőlészeknek és a borászoknak, mint az idénymunkások esetleges hiánya. Utóbbinál a HNT elnöke úgy tapasztalja, hogy a máshonnan felszabaduló munkaerő már megjelent náluk. Egyébként pedig az óriási munkaerő-igényű tavaszi munkákkal – amelyek nagyobb költséget támasztanak a szüretnél is – húsvétra már végeztek az ültetvényeken. Négy hónap múlva itt a szüret, és ha nem ürülnek addig a pincék, nem lesz fogyás. A HNT-elnök szerint erre nagy esély van. Sok termelőnek már az is gondot okoz, hogyan fér be a pincékbe a 2020-as termés. Erről most még korai beszélni, de nem volt téli fagy, és eddig a tavaszi fagyokat is megúszták, egyelőre egyedül a csapadékhiány okoz gondot. Az enyhe tél után általában nőnek a növényvédelmi kiadások, ennek idén is megvan a kockázata. A szakmabeliek szerint ebben az évben eddig kedvezett az időjárás a szőlőtermésnek, és ez Európában sincs másként. Egy idei nagy termés esetén a HNT-elnök szerint a 2019-ben alkalmazott terméskorlátozó és készletcsökkentő megoldások, mint a zöldszüret és a krízislepárlás, már nem feltétlenül lennének elegendők. „Sokkal mélyebben és hosszabb távra kell gondolkodnunk, figyelembe véve azt is, hogy a járvány után az életünk, beleértve a gazdaságot, megváltozik.”
A feleslegből lehetne fertőtlenítő
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus elleni védekezés érdekében megteremtette annak a lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszerek gyártására. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központnál lehet jelezni. A hivatalhoz eddig nem érkezett be igény alkoholos fertőtlenítő készítésére a borkészletekből. Lapunknak a Nébih megjegyezte, hogy az alkoholtól csakis 70 százalék etilalkohol-tartalom körüli erősségtől várható tényleges fertőtlenítő hatás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.