A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 8,2 százalékkal, importértéke 8,1 százalékkal, az egyenleg pedig 8,4 százalékkal nőtt 2019-ben – közölte a tavalyi élelmiszer-gazdasági külkereskedelmet bemutató jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 9,397 milliárd eurót, behozatalának értéke 6,289 milliárd eurót tett ki, az agrár-külkereskedelem aktívuma pedig 3,109 milliárd
euró volt, ami 242 millió euróval több, mint 2018-ban.
Az exportált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek mennyisége 5,1, az importáltaké 4,3 százalékkal emelkedett tavaly. Eközben az exportárindex 3 százalékkal, az importárindex pedig 3,7 százalékkal lett magasabb. A teljes nemzetgazdasági exportban nőtt az agrár- és élelmiszeripari kivitel aránya, 2018-ban 8,3, 2019-ben 8,6 százalék volt. Az agrárimport aránya évek óta
6 százalék körül alakul, 2018-ban 5,9 százalékot, 2019-ben 6 százalékot ért el.
A 24 mezőgazdasági és élelmiszeripari árucsoport közül 19 exportértéke emelkedett 2019-ben az előző évhez viszonyítva. Legjobban, 226,7 millió euróval a gabonafélék árbevétele nőtt, mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékköreinek, a búzának és a kukoricának az értéke 86,1, valamint 142,9 millió euróval meghaladta az egy évvel korábbit. Az olajos magvak kivitele 103,9 millió euróval hozott több bevételt az előző évinél, főként a repcemag és a napraforgómag exportértékének növekedése következtében. Jelentősen, 62,3 milliárd euróval nőtt az állati takarmányok exportértéke, és elérte a 950,3 millió eurót. Az élő állatok exportárbevétele 55,8 millió euróval lett magasabb a szarvasmarha és a sertés exportnövekedése révén.
A jelentősebb árucsoportok körében a legnagyobb visszaesést a zöldség- és gyümölcskészítményeknél mérték, itt az exportérték 28,6 millió euróval (5,1 százalékkal) 528,8 millió euróra csökkent, amit a gyümölcsléexport visszaesése okozott.
A 24-ből 21 mezőgazdasági és élelmiszeripari árucsoport importértéke emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A húsféléké nőtt a legjobban, 69 millió euróval. A cukrászati termékek importértéke 45,8 millió euróval volt több 2019-ben a bázisidőszakhoz képest. A gabonaféléknél csaknem 40 milliós volt a növekedés, a behozott termény már 198,3 millió euró értéket ért el, amiben a kukoricaimport 41,3 százalékos bővülése játszott nagy szerepet.
Az agrárexport értékének közel 80, az importénak pedig 66 százalékát tíz-tíz árucsoport adta 2019-ben, vagyis az export erősen, az import valamivel kevésbé volt koncentrált. Az öt legnagyobb értékű árucsoport (gabonafélék, húsfélék, állati takarmányok, ital, szesz, ecet és olajos magvak) részesedése a teljes agrárexportból 51 százalék volt. Az öt legnagyobb importértékű árucsoport (húsfélék, egyéb ehető élelmiszer-készítmények, állati takarmányok, tejtermékek, tojás, méz, valamint cukrászati termékek) aránya ugyanakkor a teljes agrárimport 41 százalékát tette ki. Az exportban kulcsszerepet játszó termékek euróban számított árbevétele csak a baromfihús, a zöldségkonzerv, az üdítő és a szivar esetében csökkent az előző évi értékhez képest.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.