Magyar gazdaság

Macron szerint nincs megállapodás az EU pénzügyi támogatásairól

A járvány sújtotta gazdaság fellendítésére létrejövő pénzügyi alapnak nemcsak hiteleket, hanem pénzügyi átütemezéseket is tartalmaznia kell.

Emmanuel Macron francia államfő szerint egyelőre nincs konszenzus az tagállamai között a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett régiók és ágazatok pénzügyi támogatásáról.

Az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács csütörtöki videokonferenciája után a francia elnök Párizsban elmondta: a koronavírus-járvány sújtotta gazdaság fellendítésére létrejövő pénzügyi alapnak nemcsak hiteleket, hanem pénzügyi átütemezéseket is tartalmaznia kell, mert – mint fogalmazott -

ha Európa egy részét hagyjuk tönkremenni, egész Európa tönkre fog menni.

Párizs az európai 5-10 százalékának megfelelő helyreállítási alapot szorgalmaz, amiről Macron elnök szerint meg is született az elvi megállapodás csütörtökön.

A részleteket illetően a francia elnök

egy közös garanciával rendelkező államadósság-kibocsátást szeretne annak érdekében, hogy át lehessen irányítani költségvetési támogatásokat a leginkább sújtott területeknek vagy ágazatoknak, mégpedig mindenki által elfogadott nagyon egyértelmű szabályokkal és vezetéssel.

A közös kötvénykibocsátásról egyelőre nincs konszenzus Emmanuel Macron szerint.

„Választ kell találnunk, és úgy vélem, hogy Európának nincs jövője, ha nem tudunk erre a kérdésre megoldást találni” – fogalmazott a francia elnök.

„A közös piac olyan államoknak és régióknak kedvez, amelyek a leginkább produktívak, mert azok olyan javakat termelnek, amelyeket el tudnak adni más régióknak. Ha ezeket az utóbbi régiókat most magukra hagyjuk, ha hagyjuk tönkremenni Európa egy részét, akkor egész Európa tönkre fog menni” – tette hozzá.

A francia elnök meg is nevezte a szerinte akadályozó országokat, Németországot és Hollandiát.

Emmanuel Macron egyébként továbbra is az európai szuverenitás erősítését szorgalmazta, emlékeztetve arra, hogy megválasztása óta ez a francia álláspont.

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére.

Emmanuel Macron
Fotó: AFP

A francia parlament 110 milliárd eurós csomagot fogadott el

A francia parlament csütörtök este végleg elfogadta a koronavírus-járvány miatt módosított költségvetést és a 110 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot.

Előbb az alsóházban a képviselők, majd este a szenátorok is jóváhagyták a járvány kitörése óta második alkalommal történt módosítást, amelynek értelmében 110 milliárd euróra emelkedik a kormány mentőcsomagja, amellyel a járvány gazdasági és szociális következményeire kívánt válaszolni.

Az elfogadott javaslat a francia hazai össztermék (GDP) 8 százalékos visszaesésével, 9,1 százalékos államháztartási hiánnyal számol, és úgy kalkulál, hogy az államadósság a GDP 115 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.

  • Az új költségvetés 24 milliárd eurót szán a francia vállalatok részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalói számára biztosított állami jövedelem-kiegészítésre,
  • 7 milliárd eurót az egyéni vállalkozók szolidaritási alapjára,
  • és 20 milliárd eurót a nehézségekkel küzdő stratégiai nagyvállalatok feltőkésítésére, mint például az Air France légitársaság.
  • Az összegben szerepel a 4 millió legszerényebb háztartásnak nyújtott 150 eurós egyszeri támogatás és a gyerekenkénti 100 eurós plusz juttatás is, amit a kijárási korlátozások feloldásakor utal át a kormány, valamint 8 milliárd euró a rendkívüli egészségügyi kiadásokra és az egészségügyi dolgozók kiemelt jutalmára és megemelt túlórapénzére.

    gazdaságélénkítő csomag EU Franciaország Emanuel Macron
    Kapcsolódó cikkek