Magyar gazdaság

Biztató adatokat publikáltak az euróövezeti recesszió mértékéről

Májusban enyhült kissé az euróövezeti recesszió a Markit felmérése alapján.

A vártnál jobb lett az előző havihoz képest, de továbbra is mély recesszióra utal a gazdasági aktivitás mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló felmérésének csütörtökön publikált eredménye alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI májusra vonatkozó előzetes értéke 30,5 pontra emelkedett a várt 25,0 pont helyett az előző havi 13,6 pontos történelmi mélypontról.

A BMI 50 pontos értéke jelenti a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a változatlan voltát, az 50 pont feletti érték a teljesítménynövekedés mértékét számszerűsíti, az 50 pont alatti érték pedig a zsugorodását.

A kompozit BMI összetevői közül a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke szintén a vártnál nagyobb mértékben javult az előző havi történelmi mélypontról: a feldolgozóipari 39,5 pontra emelkedett 33,4 pontról a várt 38,0 pont helyett, a szolgáltatóipari pedig 12,0 pontról 28,7 pontra a várt 25,0 pont helyett.

Fotó: Shutterstock

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdászának a felmérés megállapításairól adott összefoglalója alapján az euróövezeti gazdasági aktivitás tovább veszített erejéből májusban,

de már megnyugtató jelek is látszódnak az áprilisban elért mélypont után.

Megjegyezte:

a második negyedévben azonban ezzel együtt is a bruttó hazai termék soha még nem tapasztalt mértékű, az előző negyedévihez képest mintegy tíz százalékos visszaesésére lehet számítani.

Az IHS Markit szerint a járványvédelmi korlátozások fokozatos enyhítésével az euróövezeti gazdasági teljesítmény is egyre kevésbé marad majd el a megszokott mértéktől. A korlátozások részlegesen azonban hatályban fognak maradni mindaddig, amíg meg nem találják a vírus hatékony ellenszerét.

„Aggodalomra ad okot mindemellett még az is, hogy a kereslet feltehetőleg viszonylag még hosszabb távon nyomott marad, ami a kormányzati munkahelyvédelmi programok kifutásával elbocsátásokra kényszerítheti a munkaadókat. Az IHS Markit szakemberei ezért az euróövezeti közel 9 százalékos éves csökkenésére számítanak az idén, a válság előtti szint újbóli elérése pedig szerintük „több évet vesz majd igénybe”.

Markit beszerzési menedszer index Markit Economics euróövezeti recesszió
Kapcsolódó cikkek