NAK: elfogadhatatlanok a bizottsági stratégiák
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkötelezett a környezetterhelés csökkentése mellett, ám az Európai Bizottság által bemutatott stratégiák elfogadhatatlanok – szögezte le közleményében a köztestület. Mint írják, a bizottság által közzétett, az európai zöldmegállapodás (European Green Deal) részét képező, a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) elnevezésű, valamint a biológiai sokféleség védelméről szóló Biodiverzitás stratégiában foglalt célok teljesíthetetlenek, és olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőire, hogy sokan felhagynának a tevékenységükkel.
Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa szerint az unió üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 10,3 százaléka származik a mezőgazdaságból, ezért kiemelt szerepet szánnak a bemutatott stratégiának a klímacélok megvalósításában. A dokumentum 27 konkrét intézkedést tartalmaz az uniós élelmiszer-ellátó rendszer megreformálása érdekében. A stratégia egyebek között előírja a növényvédőszer-használat 50, a felhasználandó műtrágya mennyiségének pedig a 20 százalékos csökkentését 2030-ig. Az antibiotikumok használatát a felére kell csökkenteni, emellett a fenntarthatóság jegyében felülvizsgálják az állatjóléti szabályozást is. Az ökológiai gazdálkodásra berendezkedő területek mostani, 8 százalékos szintjét legalább 25 százalékra kívánják emelni az EU-ban.
A következő időszakban a tagországok által lehívható agrártámogatásokról rendelkező KAP-stratégiai terveket a bizottság hagyja jóvá, és az uniós testületben az elfogadáskor kiemelt szempont lesz, hogy azok tartalma és a törekvéseik megfelelnek-e a Termőföldtől az asztalig elnevezésű stratégiában foglaltaknak. A tagállamok tehát nagy nehézségekkel és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha ezeknek a szigorú előírásoknak nem tudnak majd eleget tenni.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát és a környezetvédelmi szempontból pozitív irányú elmozdulást. Ugyanakkor a köztestület úgy véli, hogy a most megfogalmazott teljesíthetetlen célok éppen ellenkezőleg hathatnak. A bemutatott, hatástanulmányok elvégzése nélkül készült stratégiák a termelők számára végzetesek lennének, miközben a szabadkereskedelmi egyezmények következtében a harmadik országokból az EU piacaira érkező termékek még a mostani, kevésbé szigorú környezetvédelmi, valamint nyomonkövethetőségi és minőségi szabályozásoknak sem mindig felelnek meg.
A termőterület
25
százalékán lenne
ökológiai gazdálkodás


