Magyar gazdaság

Pünkösdkor indul az új időszámítás

Megtartott árakkal, az utolsó pillanatban történő foglalásokkal indulhat újra a belföldi turistaszezon a nyáron – a végső szaldót nagyban befolyásolja, hogy a fővárosiak utazási korlátozását mikor oldják fel.

Pünkösdre datálja a belföldi turizmus újraindulásának kezdetét Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, aki a Világgazdaság megkeresésére elmondta, hogy

a foglalások többsége most még augusztusra szól, júliusra nem sokan terveznek.

Egyelőre csak a vidéki szállodák körében indult meg a mozgolódás, el is kezdték összeállítani a kezdő személyzetet. A nyitás számottevően többe kerül, mint a bezárás, és nem minden vállalkozásnak lesz ideje kivárni a jobb időket. A Balatonnál jó nyári szezonra ad esélyt, hogy valószínűleg nem kevesen nyaralnak itthon az idén. A belföldi vendégéjszakák számának alakulásában így a nyári hónapok még pozitív meglepetéseket is tartogathatnak.

Fotó: Balaton József / MTI

Az idei szezont azonban erőteljes belföldi forgalomnövekedés esetében sem lehet majd összehasonlítani a tavalyival, a korábbi bázishoz nem lesz mérhető az éledező piac

– mondta Flesch Tamás, aki szerint a Covid–19 elleni védőoltás megjelenéséig a nemzetközi tömegturizmus beindulása kérdéses, noha minden turisztikai szolgáltató, így a szálláshelyek is speciális egészségügyi protokollal készülnek.

A különböző országok kormányai arra fogják buzdítani az utazni vágyókat, hogy otthon költsék el a pénzüket – így tesz majd a magyar turizmusirányítás is: a nagyszabású marketingkampányt már a járvány kezdetén megígérték.

Budapesten, ahol a vendégforgalom 95 százalékát a külföldi vendégek adják, az ősz előtt nem várható változás, sőt, a szállodaiparban még szeptemberre is óvatos volumeneket vázolnak.

Talán 25-30 százalékos foglaltságot hozhat a szálláshelyekre a közeli országokból érkező autós turizmus, és azok az üzleti utazók és városlátogató turisták, akik hajlandók lesznek az elsők között repülőre ülni.

Mindehhez azonban meg kell nyitni a határokat, és kölcsönös nemzetközi egyezményekben rendezni kell például a karanténszabályokat – jelezte a szakember.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

COVID-19 hotel koronavírus mszész
Kapcsolódó cikkek