Magyar gazdaság

A járvány bármikor mindent boríthat

A vártnál több munkahely jött létre a múlt hónapban az Egyesült Államokban, de a koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed, így egyelőre nincs ok a túlzott optimizmusra.

Vegyes munkaerőpiaci adatok érkeztek tegnap az Egyesült Államokból. Kellemes meglepetés, hogy a magánszektor a várt 2,9 millió helyett 4,8 millió új munkahelyet hozott létre júniusban, a munkanélküliségi ráta így 11,1 százalékra csökkent.

Az újonnan munkanéküli-segélyért folyamodók száma azonban nem esett vissza a várt ütemben, a remélt 1,35 millió helyett a múlt héten újabb 1,43 mil­lió­an nyújtották be az igényüket.

Fotó: Getty Images

A segélykérelmek száma ugyan folyamatosan csökken a rekordot jelentő március végi 6,86 millióhoz képest, de minden héten meghaladja a piaci várakozásokat.

A munkanélküliségi adatok ráadásul nem is pontosak, a MarketWatch szerint ugyanis több millió ember nem szerepel a statisztikákban. Egyrészt azok, akik egyszerűen kizuhantak a munkaerőpiacról, mert nincs betölthető állás a számukra, de nem jogosultak segélyre, másrészt azok, akiket ideiglenesen bocsátottak el, vagy küldtek kényszerszabadságra, de az adatokban még foglalkoztatottként vannak feltüntetve. Nem csekély különbségről van szó:

májusban hivatalosan 13,3 százalékos volt a de valójában meghaladta volna a 16 százalékot, ha az utóbbi két kategóriát is beleszámolják.

A valós képet azonban az úgynevezett U6-ráta mutatná, amelybe azok is beletartoznak, akik gazdasági kényszer hatására dolgoznak részmunkaidőben. Ebben az esetben a májusi munkanélküliség elérte a 21,6 százalékot.

A New York-i tőzsdeindexek meglódultak az adatokra, pedig a koronavírus-járvány miatt a helyzet ismét gyorsan rosszra fordulhat, a vírus terjedése ugyanis látványosan felgyorsult a májusi nyitás óta. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szerdán 50 203 új esetet jelentettek országszerte, ami újabb napi rekord. Legalább öt államban – Arizonában, Kaliforniában, Észak-Karolinában, Tennesseeben és Texasban – ért új csúcsra a járvány, ezért ismét korlátozásokat vezettek be.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

amerikai munkanélküliség kínai koronavírus
Kapcsolódó cikkek