Magyar gazdaság

A szabadalmakra is hatással van a járvány

Az első fél év végén több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, a nemzeti védjegyek száma pedig meghaladta az 54 ezret. A bejelentési kedvet előbb felfelé húzta a járványhelyzet, majd visszaesés következett be.

Az év első felében gyors felfutást, majd vélhetően csak átmeneti megtorpanást hozott a koronavírus-járvány Magyarországon a szabadalmi bejelentések terén. Az uniós bejelentéseknél viszont növekedés tapasztalható a hazai szereplők részéről – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által közölt számokból. Június végén már több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, ami csaknem 10 százalékkal haladta meg a tavalyit. A hatályos nemzeti védjegyek száma pedig a fél év végén meghaladta az 54 ezret.

Az első negyedéves adatok szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest 20 százalékkal több szabadalmi bejelentést regisztráltak. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke lapunknak úgy értékelt, hogy a bejelentések megnövekedett számának nagyjából a kétharmada volt a járványhoz köthető. A hivatal első féléves statisztikai gyorsjelentése szerint ugyanakkor a legtöbb európai országhoz hasonlóan Magyarországon is érezhető a pandémia negatív hatása, de a csökkenés az SZTNH szerint nem aggasztó, ami az időben megtett gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhető. Az idén január és június között a Magyarországon benyújtott szabadalmi és védjegybejelentések száma 8-8 százalékkal csökkent 2019 első feléhez képest. Az viszont a szakember szerint bizakodásra ad okot, hogy a formatervezési minták oltalmi bejelentéseinek száma több mint 12 százalékkal nőtt, a bennük foglalt mintáké pedig 57,5 százalékkal.

Az Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) első fél évi adatai szerint a magyar eredetű uniós védjegybejelentések számára nem volt hatással a Covid–19-járvány, éves alapon ugyanis 6 százalék feletti a növekedés – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula. Az EUIPO-hoz bejelentett magyar eredetű közösségi formatervezési minták száma is csak öt darabbal maradt el a tavalyi első féléves számoktól. Eközben a Magyarországon hatályos szabadalmi oltalmak száma a pandémia ellenére az előző évekhez hasonlóan tovább nőtt, márpedig a külföldi cégek fenntartott szabadalmainak száma azért is fontos az SZTNH elnöke szerint, mert bizonyítja, hogy a nemzetközi vállalatok érdeklődnek hazánk és a magyar piac iránt.

Továbbra is a gyógyszeripari szabadalmak állnak az első helyen mind a hazai, mind a hatályosított európai szabadalmak között – emelte ki Pomázi Gyula. A beérkező kérelmek számát tekintve második helyen az elektronikai szakterület áll, a harmadik pedig a (gyógyszeriparon kívüli) vegyészet. Az elektronikus bejelentések aránya 20-ról 70 százalékra emelkedett március és jú­lius között, annak köszönhetően, hogy az SZTNH is azt kérte az ügyfeleitől, hogy minden lehetséges esetben az elektronikus ügyintézést válasszák. A hivatal ezért áttekinthetőbbé tette az elektronikus szolgáltatásokat, és fejlesztésekkel segítette az elektronikus kapcsolattartást.

Pomázi Gyula felidézte, hogy Magyarországon tavaly az innováció egésze és a szellemi tulajdon védelmének több területén is biztatók voltak eredmények. Javult az innovációbarát környezet, nőttek az innovációs ráfordítások és a szellemi tulajdon terén a bejelentések száma is. Így többéves lejtmenet után, 2019-ben a nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések száma 1,6 százalékkal, a kis szabadalomnak nevezett használatiminta-bejelentések száma 12,8 százalékkal, a nemzeti védjegyek bejelentéséé 0,9 százalékkal növekedett. Eközben 9,5 százalékkal nőtt – több mint 5700-ra – azoknak az európai szabadalmaknak a száma is, amelyeknél kérték a magyarországi hatályosítást.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalom nemzeti védjegy Pomázi Gyula
Ezek is érdekelhetik