Magyar gazdaság

Grandiózus tervvel rukkolt elő Bukarest

Több mint százmilliárd eurós újjáépítési tervvel indítaná újra a koronavírus-járvány által válságba sodródott romá­niai gazdaságot a bukaresti kormány. A vállalkozói szféra, az agrárszektor támogatását, az infrastruktúra fejlesztését célzó tízéves projekt finanszírozása csak részben biztosított.

Mintegy 3400 kilométer autó­pálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és kollégium megépítése, vállalkozókat célzó vissza nem térítendő támogatáscsomag szerepel egyebek mellett a román kormány tíz évre szóló gazdasági programjában.

A Ludovic Orban vezette jobbközép kabinet tegnap ünnepélyes külsőségek közepette, Klaus Iohannis államfő jelenlétében mutatta be több hete beharangozott, Újjáépítjük Romániát elnevezésű tervét. A költségvetését és vállalásait tekintve is merész gazdaságfellendítési és -fejlesztési csomag nagyobb része az infrastruktúra bővítését és korszerűsítését, emellett egészségügyi, tanügyi és energiaügyi fejlesztéseket céloz meg, ugyanakkor a kis- és középvállalkozásokra, a digitalizációra, a munkavállalók támogatására is tetemes összegeket különít el.

Fotó: Ioana Epure/Bloomberg via Getty Images

A több mint százmilliárd eurós költségvetésűre szabott, Ludovic Orban által tegnap ambiciózusnak nevezett csomagban 60 milliárd eurót szánnak közlekedésfejlesztésre.

A már folyamatban lévő autópálya-projektekre – 407,3 kilométer autósztráda és gyorsforgalmi út megépítésére – 4,3 milliárd eurót, 3000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út kiépítésére pedig 2020–2030 között 31 milliárdot különítenek el, ezen túlmenően 3000 kilométer vasútvonalon terveznek fejlesztéseket 18 milliárd euróból.

(Megjegyzendő, Romániában alig 860 kilométer autópálya épült az elmúlt negyven év alatt.) Metróvonalra és repülőterek fejlesztésére 7,2 milliárd eurót szán a román kormány, amely tervbe vette a Kolozsvárra megálmodott földalatti finanszírozását is. A földgáz- és villamosenergia-hálózat bővítésére 12,48 milliárd eurót fordítanának, 5 milliárd eurót mezőgazdasági beruházásokra, elsősorban öntözőrendszerek kiépítésére szánnak.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Románia Bukarest
Kapcsolódó cikkek