Magyar gazdaság

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. Ezen belül az M méretosztályú dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13 százalékkal, darabonként 28 forintra, az L méretosztályú dobozos tojás pedig 9 százalékkal, 32 forintra emelkedett. Az átlagnak megfelelő volt az M-es tálcás tojás árának emelkedése a csomagolóhelyeken: a 12 százalékos drágulás 24 forintos darabonkénti árat eredményezett, míg az L-es méretű tálcás tojás 17 százalékkal, 27 forintra drágult. Ez még részben a koronavírus hatása, ami leginkább a húsvét előtti két-három hétben kicsúcsosodó keresletbővülésben jelentkezett – mondta a Világgazdaságnak Major Zsolt, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) alelnöke. A szövetség adatai szerint az ünnep előtt egyes helyeken kétszeres, de minden termelőnél legalább 20-30 százalékos többletigény jelentkezett.

A madárinfluenza is hat az árakra – mondta Major Zsolt. A hatalmas károkat okozó járvány a tojóágazatot elsősorban azért érintette, mert a korlátozás alatt álló területeken tilos volt a telepítés, így májusban sok telepen nem tudtak új állományokat termelésbe állítani. Ezzel gyakorlatilag egy átmeneti hiány lépett fel, ami felfelé srófolta az árakat. A jelenlegi árszint ebben az időszakban teljesen reális, fedezi a költségeket, és normál nyereséget is tartalmaz. A tavalyi húsvét előtti időszak viszont az idei ellenkezője volt, akkor korábban nem látott módon csökkentek az árak: egyes kiskereskedelmi láncokban 30 százalékos akciók is voltak, a darabonkénti fogyasztói ár 27–30 forint között volt, vagyis annyi, mint most a csomagolóhelyi árak. A KSH-adatokból azonban nem látszik ilyen élesen a két év közötti árkülönbség: tavaly áprilisra 39,8, míg egy évvel későbbre 43,4 forintos darabonkénti árat jelzett a statisztika. A legfrissebb, júniusi havi átlagár pedig 42,2 forint volt.

A várható árakról Major Zsolt a Világgazdaságnak nem akart jóslásokba bocsátkozni, de valószínűsítette, hogy őszig ezen a szinten maradhatnak. Akkor pedig – az éven belüli ármozgásoknak megfelelően – további áremelkedés várható, ami nem lesz nagyarányú. Egyébként pedig a pandémia miatt a termelők költségei is emelkedtek, hiszen a takarmányokba kevert premixek, a vitaminok és a természetes színezők ára is megugrott, valamint a szója is drágább lett.

Ukrajnából érkezik a legtöbb az unióba

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU tojástermékimportja 41 százalékkal, csaknem 11 ezer tonnára nőtt 2020 első öt hónapjában az előző esztendő azonos időszakához képest. Az import több mint fele Ukrajnából érkezett. A közösség tojástermékexportja 8 százalékkal, 97 ezer tonnára csökkent idén január és május között az előző év hasonló időszakához mérten.

 

Major Zsolt tojásszövetség tojáspiac tojásárak
Ezek is érdekelhetik