Magyar gazdaság

Szociális közfeladatot ellátó intézményeket ellenőrzött az ÁSZ

A fenntartók az ellenőrzött időszakban nem biztosították költségvetési támogatások felhasználásának ellenőrizhetőségét, valamint pénzgazdálkodásukat.

Tíz szociális és két köznevelési intézményfenntartónál tárt fel szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék közleménye szerint a tíz szociális közfeladatot ellátó fenntartónál a 2015 és 2018, illetve a 2016 és 2018, a két köznevelési közfeladatot ellátó fenntartónál a 2016 és 2018 közötti időszakban ellenőrizték a központi költségvetésből kapott támogatások felhasználásának szabályszerűségét.

A szociális humánszolgáltatást nyújtó intézményfenntartók az ellenőrzött időszakban intézményeiken keresztül különféle szociális közfeladat ellátásában – például idősek, fogyatékos emberek, pszichiátriai betegek bentlakásos ellátásában, hajléktalanok nappali ellátásában, szociális étkeztetésben – vettek részt.

A másik két fenntartó pedig köznevelési feladatok ellátásához – általános iskolai, gimnáziumi, szakgimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai nevelés-oktatáshoz, alapfokú művészetoktatáshoz – kapott költségvetési támogatást – ismertették.

Az ÁSZ a vizsgálat során megállapította, hogy a fenntartók az ellenőrzött időszakban nem biztosították a közfeladatok ellátására kapott költségvetési támogatások felhasználásának ellenőrizhetőségét, valamint nem volt átlátható és elszámoltatható a közpénzekkel való gazdálkodásuk.

Fotó: MW

A humánszolgáltatók közül többen dokumentumokkal igazolták, hogy 2019-re javult a közpénzügyi helyzetük, négy intézményfenntartó esetében viszont az ÁSZ az őket illető költségvetési támogatás 40 százaléka folyósításának felfüggesztését kezdeményezte az illetékes hatóságnál, mert azok – az Art-Vital Hungary Nonprofit Kft., a Káva Alapítvány, a Magyari Kereskedelmi és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szeretet Alapítvány az Értelmi Fogyatékosok Keresztény Otthonának Megteremtéséért – nem igazolták a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának megszüntetését – írták.

Hozzátették: a számvevőszék visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedést, ha a fenntartók megfelelő dokumentummal igazolják, hogy már biztosították a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit.

ÁSZ gazdálkodás ELLENŐRZÉS
Kapcsolódó cikkek