Magyar gazdaság

Átbillent a csúcson a munkanélküliek száma

Júliusban csökkent először az álláskeresők száma, de még így is 47,6 százalékkal többen keresnek munkát, mint egy évvel korábban.

Idén eddig minden hónapban emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, a július azonban fordulatot hozott, és több mint 10,5 ezerrel csökkent a létszámuk az előző hónaphoz képest – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból.

Júliusban 365,75 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A csökkenés ugyan jelezheti egy trendforduló kezdetét, de az év korábbi hónapjaihoz viszonyítva még mindig kiemelkedően magas, egyedül a júniusi adat előzi meg.

Januárban volt idén a legalacsonyabb az álláskeresők száma (249,8 ezer fő), ennél csaknem 116 ezerrel többen kerestek munkát a legutóbb vizsgált időszakban.

A tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva is jelentős a különbség:

idén júliusban majdnem 118 ezerrel, mintegy 47,6 százalékkal volt magasabb az álláskeresők száma, mint egy éve. Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,5 százalék.

A múlt hónapban 45,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, 16,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal nőtt. Az álláskeresők 7,7 százaléka, 28,3 ezer fő volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván.

Az álláskeresők nemek közötti megoszlásban 1 százalékos közeledés látható a júliusi adatokban az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly a nők tették ki az álláskeresők 53, idén pedig az 52 százalékát. Ennél nagyobb eltérések vannak a korosztályok szerinti bontásban:

a legnagyobb változás, 3 százalékos csökkenés az 55 év feletti álláskeresők esetében tapasztalható, idén júliusban a nyilvántartott álláskeresők 22 százalékát ez a korcsoport adta.

A 19 év alattiak az álláskeresők 3 százalékát tették ki júliusban, egy évvel korábban pedig a 4 százalékát.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Stagnálás látható a 20–24 év, valamint a 35–44 év közöttiek esetében. Az előbbi korcsoport az álláskeresőknek továbbra is a 11, az utóbbi pedig a 21 százalékát adta.

A 25–34 éveseknél 2 százalékos a részarány növekedése (19-ről 21 százalékra), a 45–54 évesek esetében pedig 1 százalékos (20-ról 21 százalékra). Az álláskeresők száma azonban minden korcsoportban jelentősen emelkedett.

Ugyanez elmondható az iskolai végzettség szerinti bontás esetében is:

  • a legfeljebb 8 általánossal rendelkező álláskeresők száma 12 ezerrel növekedett egy év alatt,
  • ám tavaly az álláskeresőknek a 42,6 százalékát tették ki,
  • idén júliusban viszont a 33,7 százalékát.
  • A szakmával rendelkezők részaránya 2,3 százalékot emelkedett, így júliusban az álláskeresők 27,3 százalékát adták. Létszámukat tekintve több mint 33 ezres a növekedés. A középiskolai végzettséggel rendelkezők aránya mutatja a legnagyobb, 5,4 százalékos emelkedést, az álláskeresők második legnagyobb részét, 31,3 százalékát teszik ki.

    A létszámbeli emelkedés egy év alatt 44,8 ezer fő volt. A diplomás álláskeresők aránya 1,2 százalékot emelkedett (7,7 százalék), a létszámuk esetében pedig 10,8 ezres emelkedés látható. Tavaly júliushoz viszonyítva ezerrel nőtt azoknak az új álláskeresőknek a száma, akik korábban az iparban dolgoztak, és több mint 1200-zal azoké, akik a és vendéglátás területén dolgoztak legutóbb.

    Az NFSZ adatai szerint júliusban több mint 174 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 52,2 százalékuk azonban semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Júliusban 122,5 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 78,7 ezer betöltetlen maradt.

    Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat álláskeresők NFSZ
    Kapcsolódó cikkek